Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Турска кренула у офанзиву

Турска је покренула нову здружену, копнено-ваздушну прекограничну офанзиву против курдских есктремиста у северном Ираку, потврдио је министар одбране Турске.

Ратни авиони, хеликоптери и дронови турске ратне авијације дејствовали су по циљевима курдских екстремиста и ракетирали кампове за обуку, тунеле, склоништа и складишта муниције у северном Ираку, рекао је министар одбране Хулуси Акар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за турску државну новинску агенцију Анадолу, Акар је објаснио да је турска војна операција усмерена на регионе Метина, Зап и Авасин-Басјан у северном Ираку и укључује ангажовање командоса који су се, према његовим речима „инфилтрирали са копна“, преноси Ројтерс.

„До сада, наша операција се одвија успешно и у складу са плановима. Циљеви идентификовани у првој фази су остварени“, рекао је министар одбране Турске, али није обелоданио податке о жртвама.

Циљ операције назване Челична канџа је, према речима Акара, „спречавање терористичких напада и обезбеђивање турске граничне безбедности“.

Подршку у операцији дају и артиљеријске јединице, рекао је он и указао да је офанзива део континуиране турске кампање у Ираку и Сирији против припадника Радничке партије Курдистана (ПКК) и милиције сиријских Курда ИПГ, које Анкара сматра терористичким оранизацијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг