Свет

ОРБАН СТАВИО ЗЕЛЕНСКОГ НА ЦРНУ ЛИСТУ: Он је непријатељ

Мађарски премијер Орбан додао је Зеленског на црну листу својих непријатеља заједно са Сорошем

Мађарски премијер Виктор Орбан сврстао је украјинског председника Володимира Зеленског међу непријатеље мађарске владајуће партије Фидес. Он је то навео у свом говору након победе странке на парламентарним изборима у недељу, 3. априла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ову победу памтићемо до краја живота, јер смо морали да се боримо са великим бројем непријатеља – рекао је он.

Међу непријатељима Орбан је навео конкуренте из коалиције проевропских политичких снага, украјинског лидера, америчког милијардера Џорџа Сороша, „бирократе“ ЕУ и међународне медије.

Мађарски премијер је у оквиру предизборне кампање рекао да, ако победи, не намерава да дозволи мешање у ситуацију у Украјини. Према његовим речима, овакав развој догађаја могао би да има трагичне последице по народ Мађарске.

Раније, 25. марта, украјински председник Володимир Зеленски поновио је захтеве Украјинаца: дозволите Мађарској да снабдева оружјем преко њене територије и престане да купује природни гас и нафту од Русије. Међутим, мађарска влада је одбила Украјину, не желећи да „ризкује животе и безбедност мађарског народа“.

– Мађарска влада неће пристати на ово, јер не жели да ризикује животе и безбедност мађарског народа – рекао је шеф мађарског министарства спољних послова Петер Сијарто.

Виктор Орбан је 26. марта одговорио на оптужбе украјинског председника Володимира Зеленског због његовог става о Украјини.

Орбан се 21. марта, после консултација путем видео везе са председником Европског савета Шарлом Мишелом, успротивио стварању зоне забране летова изнад Украјине, јер представља опасност.

Извор: srbijadanas.com