Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Немачка одустала

Фото: Pixabay.com

Немачка одустаје од увођења обвезне вакцинације против коронавируса за све пунолетне грађане, а уместо тога ће се увести обавеза само за старије од 50 година.

„За сада одустајемо од иницијативе да се уведе обавеза вакцинације за све старије од 18 година. Уместо тога, од јесени би требало да важи обавеза вакцинације за особе старије од 50“, саопштила је група заступника окупљених око социјалдемократске политичарке Хејке Бахренс, која се залагала за законску обавезу вакцинисања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог, који је изнет након што је постало јасно да закон о обавезној вакцинацији за све пунолетне грађане неће имати већину у Бундестагу, отворио је могућност да парламент почетком септембра гласа о обавезној вакцинацији за све пунолетне грађане уколико дође до погоршања ситуације.

Бундестаг би ове недеље требало да се изјасни о обавези вакцинације, а предлог закона који би обавезао да се вакцинишу сви старији од 50 година могао би да има подршку већине посланика. Унутар коалиције Социјалдемократско-зелено-либералне владе, представници Либерално-демократске партије су се успротивили општој обавези..

Сама влада, због несугласица међу коалиционим партијама, није изнела сопствени предлог у Бундестагу, али су предлог закона у расправу унели посланици невезани за партијску дисциплину. Нови закон превиђа и увођење централног регистра вакцинисаних, што се сматра уступком демокршћанској Унији ЦДУ/ЦСУ. У Немачкој је стопа вакцинисаних 76 посто и релативно је ниска у поређењу са осталим чланицама Еуропске уније.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Јутарњи лист