Русија

Руси ударили шамар Западу! МАЈСТОРИ, КАКВА КОСОВСКА НЕЗАВИСНОСТ? Заборавите на „ЗАВАДИ, ПА ВЛАДАЈ“!

Конструктиван дијалог Београда и Приштине уз поштовање Резолуције 1244 СБ УН нема алтернативе, а решење за Косово две стране треба да траже без спољног мешања и наметања вештачих рокова и рецепата, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко

У интервјуу за “Јединство“ Харченко каже да Русија дели оцене Београда да је стварање Заједнице српских општина на КиМ кључни елеменат обезбеђивања права и безбедности српског становништва у покрајини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче и да то што Приштина игнорише своје бриселске обавезе изазива озбиљну забринутост, док „великоалбанску“ реторику сматра врло опасном и да штети решавању косовског питања.

На питање да ли се Европској унији може веровати да је непристрасна у дијалогу Београда и Приштине, Харченко је одговорио да је задатак непристрасног посредовања стављен испред Европске уније резолуцијом Генералне скупштине УН 2010. године.

– Колико нам је познато, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак или други чиновници ЕУ, нису најављивали да је такозвана косовска “независност“ предодређен исход преговора. Штавише, пет земаља чланица ЕУ – Грчка, Кипар, Румунија, Словачка и Шпанија – не сматрају покрајину Косово “државом“, као и отприлике половина земаља чланица УН – навео је Харченко.

На питање зашто се 30 година уназад примењују двоструки аршини Запада према Србији и српском народу, руски амбасадор одговара да је Запад према Југославији од почетка користио политику „завади па владај”.

– С тим у вези је за главну мету пропаганде Вашингтона и низа европских престоница изабран Београд као федерални центар СФРЈ, који је тежио да очува јединство земље. На тај начин је вештачки створена негативна слика о Србима која не одговара стварности – рекао је Харченко.

Појашњавајући даље однос Запада према српском народу, амбасадор Харченко каже да је „опаку улогу“ одиграо Међународни трибунал за бившу Југославију, који је, наводи, искоришћен као алат за промовисање антисрпског става.

– Међутим, тешко је сакрити истину. У судовима се разматрају тужбе против НАТО-а, који је отпочео против суверене Југославије оружану агресију, током које су погинуле хиљаде цивила, срушена је грађанска инфраструктура, а земљиште и подземне воде су заражене осиромашеним уранијумом. Обелодањују се нове чињенице о злоделима терористичке ОВК – навео је Харченко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ