Србија

ОТВОРИЛИ СУ ШАХТ У НОВОМ САДУ И УСЛЕДИО ЈЕ ШОК: Мушкарац од призора одмах пао у несвест, ово никоме не би пало на памет (ФОТО)

„Шта год да помислите да се може наћи у канализацији, то смо нашли, чак и оно што не може ни да вам падне на памет, неко се досети да баци у канализацију“, речи су надлежних из ЈКП „Водовод и канализација“ на питање шта све Новосађани бацају у канализацију.

Ситуација је таква годинама, а само запослени који раде на терену и баве се одржавањем канализационе мреже могу да посведоче о томе како Нови Сад изгледа „испод шахта“ и са којим изазовима се суочавају сваки дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред уобичајеног сипања кућне хемије или бацања прибора личне хигијене у фекалну канализацију, у цеви доспевају и разни предмети који могу озбиљно да оштете и загуше пумпе.

Примера ради, кажу они, квалитетна женска најлон чарапа је неуништива јер се замота на пропелер пумпе који баца воду и заустави пумпу. Мука су и влажне марамице за које многи суграђани још нису свесни да не смеју да се бацају у WЦ шоље, али и масноћа и уље, остаци хране, млечни производи, љуске од јаја, брашно, моторна уља, антифриз, разређивачи, боје, лакови и остале токсичне хемикалије.

Колико такво понашање одређеног броја појединаца није безазлено сведоче радници ЈКП „Водовод и канализација“.

Према њиховим речима, у шахтовима су проналазили лешеве животиња, делове аутомобила, беле технике, даске, гардеробу, лекове, а у последње време забележено је да у канализацији завршава и огроман број хируршких маски и гумених рукавица које су се интензивно користиле због пандемије корона вируса.

– Да је потребно имати јак желудац, то смо знали. Једном смо водили сниматеља локалне телевизије на терен да сними шта извлачимо, али он се од призора одмах онесвестио – причају запослени овог комуналног предузећа.

Како кажу, чак и они радници који су мислили да су све видели – преварили су се. Призор који их је затекао једном приликом демантовао их је у тренутку. Наиме, у канализацији је пронађена ручна бомба кашикара. Како наводе, није им било свеједно и прво што су урадили било је обавештавање полиције. Стручна лица су срећом, убрзо изашла на терен и отклонила опасност.

Ситуација „бомба“

Међу последњим примерима бахатости грађана надлежни из ЈКП „Водовод и канализација“ наводе и случај који се пре годину дана догодио у једној новосадској згради где су радници тог предузећа из канализационе цеви сатима извлачили баде мантил.

– Канализациона мрежа има изузетан значај, нарочито у случају обилних и интензивних падавина јер она треба да у најбржем могућем року спроведе ту количину атмосферске воде са јавних површина како не би дошло до зачепљења, плављења улица те подрумског, стамбеног и пословног простора – објашњавају надлежни у ЈКП „Водовод и канализација“.

Они додају да свако дуже задржавање атмосферске воде, која не може да се каналише услед препрека, изазива загушење комуникација и саобраћаја, оштећује имовину грађана и представља потенцијални извор зараза и других опасности по здравље грађана.

– Иако смо током пандемије били у дефициту са радном снагом, екипе које раде на одржавању водоводне мреже, успевале су да одговоре сваком изазову. Наравно, велику улогу у томе имају и грађани који нас обавештавају уколико примете цурење на јавној површини и зато истичемо да нам је важна комуникација са потрошачима – закључују у овом комуналном предузећу.

Извор: Курир.рс/Блиц