Свет

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ! НАТО ЧЛАНИЦА ИМ ОКРЕЋЕ ЛЕЂА? Нема ништа од велике испоруке тенкова

Фото: Фејсбук принтскрин

Кијев очекивао 100 тенкова „Мардер“.

Немачка је данас саопштила да није у могућности да Украјини пошаље тенкове, уз образложење да су јој потребни за сопствену одбрану, преноси Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према плану на коме су инсистирали вицеканцелар Роберт Хабек и министарка спољних послова Аналена Бербок, Немачка је Украјини требало да пошаље 100 тенкова „Мардер“, али је канцелар Олаф Шолц стално одлагао одлуку о томе.

Немачка одбрамбена компанија „Рајнметал“ најавила је да би могла да обезбеди тих 100 тенкова, али би на њима претходно морала да се обнови опрема, што би трајало месецима.

Због тога је разматрана могућност да се Украјини испоруче тенкови који су тренутно у саставу немачке војске, а војци би били испоручени тенкови из компаније „Рајнметал“, када буду обновљени.

Министарство одбране је данас саопштило да је разматрана та могућност, али је закључено да то није изводљиво.

– Закључили смо да то није могуће, јер ако дамо тенкове из активног састава наша војска не би могла да испуни обавезе из националне безбедности, а ни обавезе које имамо у оквиру НАТО – саопштио је портпарол Министарства одбране.

Он је истакао да одлука да се Украјини не пошаљу тенкови не значи Кијев не може са одбрамбеним компанијама, каква је „Рајнметал“, директно да склопи уговор о куповини тог наоружања.

Портпаролка немачке владе Кристијана Хофман рекла је да Шолцов кабинет стално разматра могућности за пружање подршке Украјини.

– Шаљемо им он што им помаже и што је практично, а најважније је да се о свему консултујемо са нашим партнерима из НАТО и Европске уније – казала је Хофман.

Извор: Курир/ФоНет