Русија

„Европа је бачена на колена“ Огласила се Захарова

У ексклузивном интервјуу за АТВ, Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова, говорила је о војној операцији Русије у Украјини.

На питање каква је тренутна ситуација по питању војне операције Русије у Украјини, Захарова одговара да информације стерена долазе свакодневно као и да се брифинзи на ту тему одржавају неколико пута на дан. Додала је и да је за преговоре молила Украјина, а да је након тога почела да се понаша чудно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они на све начине коче, обмањују, измишљају изговоре да се преговори не одрже, да се не одвијају по замишљеном плану, а онако како је радио све ове године са Минским споразумима, постављајући своје услове, али заправо је све јасно. Зато смо ми одговорили на позив кијевског режима који је формулисан управо као молба, формирана је и преговарачка група, послата је, али узимајући у обзир да они на све начине блокирају те преговоре у стварности имамо то што имамо“, истакла је Захарова.

„Ствар је у томе да су украјинска страна и кијевски режим све ово време измишљали свакакве предлоге, како би их прекинули. На пример, слали су преговарачку групу на договорено место, иако је све близу, ту је све било одблокирано како би транспорт делегације прошао, данима су мењали маршруте, захтевали да се промени место одржавања преговора. Инсистирали су на томе да се преговара час у овој, час у оној земљи и тако даље. На све начине су кочили. То је изненађење или је могло бити изненађење само за оне који нису пратили ситуацију у току ових осам година. Осам година смо живјели у таквом режиму“, додоаје портпаролка руског министарства спољних послова.

Према њеним речима, Русија је доприносила и радила све што је могуће да се за осам година стране почну зближавати једна с другом. „Колико смо само година говорили и изговарали реч реинтеграција. Никада нисмо говорили о томе да Доњецк, Луганск треба да се отцепе, да их не видимо у саставу Украјине. Напротив, сваки пут смо наглашавали да је то део Украјине, да се они налазе у саставу јединствене државе, да, сви треба на једно место да усмере снагу, такво је руско виђење, оно означава синергију, уједињење напора да се приближе ставови страна и да се омогући животни процес на одређеним правним основама“, додала је она.

Истиче и да је све било предвиђено Минским споразумима, и да је подстицање директног дијалога био став Москве током последњих осам година.

„Али видите како је занимљиво испало. Занимљиво под наводницима. Није занимљиво, него трагично. Осам година западно друштво у ширем смислу те речи, није хтело да види шта се тамо догађа. Није се удубљивало у ту ситуацију, нису примећивали број жртва међу цивилима, грађанима, децом, женама, старцима. Искрено, не знам зашто свет дели и ставља различиту цену иживота мушкараца, жена и тако даље. Цивили не смеју умирати у миру. А умирали су“, објашњава Захарова.

Према њеним речима, током тих осам година погинуло је око 13.000 људи, с обе стране. „Ми не бројимо само страну ДНР-а и ЛНР-а, већ и на страни која је под контролом кијевског режима. Замислите, 13.000 људи! Када ја описујем ту ситуацију, користим следећи израз: ‘срамота Европе’. То је срамота Европе! Европа је прошла трагедију на Балкану. Европа је била у центру збивања, али то су биле деведесете године. То је било некаква ванредна ситуација, са тачком гледишта да се распала огромна држава, Совјетски савез, распад Варшавског пакта, промена унутрашње политике у великом броју држава и то је, између осталог, довело до трагичних догађаја. Испада да из тих трагичних догађаја девесетих на Балкану Европа за себе није извукла никакве лекције“, казала је Захарова.

На питање каква је улога Запада у Украјини и да ли су Европу бацили на кољена, каже да не зна на којој позији тачно стоји Европа. „Чини ми се да сте је још и оптимистично описали. Чини ми се да су САД са Европом урадили нешто горе, од тога, како сте рекли, да су је бацили на колена. Мислим да је сада много непримеренија позиција у којој се налазе европске државе и тако даље. Употребила бих реч, не знам како ћете је превести, надам се да ћете је превести адекватно, јер је оно веома садржајна. Чини ми се да се иживљавају над Европом. Да, да. Она садржи све. Има и елементе насиља, и елементе непоштовања и елементе увреде и елементе понижавања и одсуства било какве љубави према оном свету ког САД сматрају својим“, каже Захарова.

„Постоје они који су више главни, а постоје они коју, ваљда, мање значајни и који уопште немају право гласа. Погледајте, сада се понавља оно што смо много пута гледали, 2014. године и пре, када Сједињење Америчке Државе утичу на друге државе рукама Европске Уније. То је монструозно. То је дивље. То је безумно. То је тако. То је одговор на ваше питање. Друго, овде се појављује још једно питање. Зашто Европска Унија дозвољава да се према њој тако обраћају? Вероватно, можемо претпоставити, да су ти људи који долазе на власт у читавом низу држава Европске Уније и у бриселским институцијама, сигурно увучени у неке посебне односе са Сједињеним Државама. Можда их гурају, лобирају, финансирају. Ето тако. Јер другог одговора, искрено говорим, немам. Када Европљани говоре о томе и то говори Борељ који у Европској Унији представља неку дипломатију и многи ЕУ чиновници говоре о томе да за решење ситуације у Украјини нема другог пута осим војног начина на бојном бољу, морам их питати: ви сте сигурно из Европе? Ви сте сигурно међународни службеници, стиче се утисак да ви не припадате том континенту и да вас будућност наше јединствене Европе уопште не занима? Као да ви и ваша деца нећете живети на том простор“, наставља она.

Каже и да је сада утисак да Европљани намећу тачку гледишта која ни није њихова. „Али то је само пола муке. Главна мука је у томе да та тачка гледишта противречи њиховим стварним интересима. Погледајте: говорили смо о избеглицама које су дошле са територије Украјине у земље Европске Уније. То је парадоксално. Пре само годину, две године, људима из наше државе који су имали визе, многи од њих су чак имали имовину на територији ЕУ. Знате, у последњој деценији Руси су куповали много некретнина у прибалтичким земљама, Бугарске, Црне Горе, наравно. Где још? Па и у централној Европи. Шпанија, Италија. А зашто? Зато што су те земље веома активно рекламирале управо те своје могућности на територији наше државе. То је исто занимљиво. Него, они нису могли тамо отићи, без обзира на то што су тамо имали некретнину, имовину. Зашто? Зато што је одговор био: ви немате вакцине које су у Европској Унији признате као ефикасне. Ваше вакцине ‘Спутњик’, ‘КовиВак’ немају међународни сертификат. А сада долазе избеглице са територије Украјине. Њих уопште нико ни о чему не пита. Сада су у Европи епидемије читавог низа болести. Избијају морбиле и даље редом, због великог броја избеглица. Какве су то дивље контрадикторности“, упитала је Захарова.

Такође је питала и зашто у 2014. години, када је Русија примила милион и двеста људи за неколико месеци и дала до знања то целом свету, нико није поставио питање о томе шта са тим да се ради, да ли би требало да се помогне.

„Други момент, ако узмемо оно што је претходило 2022. години: садашњост је реакција, однос апатије, равнодушности, удаљености су довели до трагедије, јер је кијевски режим осетио апсолутну сведозвољеност, сведозвољеност и некажњивост. Зеленски и његова екипа, ти чудни људи, веома чудни, неки ди-џејеви, неки глумци, људи који уопште нису имали корене у тој земљи, који је не разумеју и не осећају представљају политичке плаћенике. Веома добар термин, чини ми се. Они играју улогу. Знате, улога се може играти на различите начине. Може се бити харизматичан човек и своју харизму, свој дар, говорнички, политички, људски користити на добро. Можете повести, ујединити људе, изаћи из тешке ситуације. Ја бих употребила другу реч. То су политички плаћеници. Они раде по наруџби. Наруџбе долазе са запада, наравно. У првом реду из Вашингтона. Шта је ту главно, новац, уцена, власт, не знам, игра супротности, о томе сада нећемо говорити, то је опширна тема. Али они су политички плаћеници, без сумње. И наравно, улога Запада је сада, по мом мишљењу, самоубилачка. Са тачке гледишта европског запада, она је самоубилачка. Вашингтон ту види за себе неке бонусе, али искрено говорећи, рушење мира је одувек био део њихове политике. Успотављање мира они никада нису пропагирали као нешто позитивно, као неки пут. Зато, то што се сада догађа ће, наравно, имати огромне последице по свет, по нашу планету у сваком смислу те речи. Улога Запада, опет категорично инсистирам, да рич конструктивно или деструктивно не одговара. Рушилачка је“, закључује она.

 

 

 

 

 

 

Извор: АТВ