Србија

На јесен стиже много теже стање него у време Другог светског рата, ово у животу нисам видео

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас патријарха српског Порфирија и епископе Српске православне цркве, који су се окупили на редовном овогодишњем Архијерејском сабору СПЦ.

– Желим да се захвалим што сте прихватили да будете наши гости и да разговарамо о различитим и важним питањима за српски народ. У разговорима са вама много тога научимо и добијемо нову наду и енергију, веру да озбиљношћу и одгворношћу можемо да мењамо нашу будућност – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да се Србија налази у много тежој ситуацији него што то изгледа као и да се над нашом земљом надвијају „градоносни облаци“.

– Имали смо много сстанака што се тиче припрема за зиму, тешко да ће бити довољно струје, гаса, нафте. Разговарао сам са много светских лидера претходних дана и многи предвиђају много теже стање него у време пред или чак током Другог светског рата. Говорим на нивоу целог света, посебно Африке и Европе. Што се нас тиче, ми вршимо све припреме да урадимо све што можемо. Налазимо се и у специфичној ситуацији око КиМ и ако смем да искажем захвалност владики Теодосију и ту ће бити све теже сачувати наше интересе јер ће притисци бити све жешћи. Од дана када је председник Русије рекао на чему заснива свој упад у Украјину у формално- правном и политичком смислу, од тада све западне силе раде на томе да се убрзано реши КиМ чвор да се избије из руке аргумент руском председнику.

Вучић је рекао да о томе слуша на сваком месту.

– Руси су пронашли њихове грешке из прошлости и сада то користе, за нас је то све само додатни терет и мука. На све то, једини смо у Европи који нисмо увели санкције Русији и налазимо се под огромним притиском. То нам прави велике проблеме и биће све већи. Потребно нам је да чујемо и ваше ставове – обратио се председник патријарху и гарантовао му да ће га увек обавестити о свим одлукама као и да ће покушати да сачува мир, будућност Србије, децу и живот у Србији исторвремено покушавајући да сачувамо морално вредности и национални интерес.

– Да ће бити лако неће, ово у свом животу нисам видео ни сањао. Био сам сведок великих притисака око Бриселског споразума, суочавамо се са невиђеним притиском и претњама, дипломатија више не постоји. Невиђена је хистерија, нико никога не жели да чује, а камоли саслуша .У тим условима наше је да покушамо да сачувамо земљу и народ. Моја молба за вас је да нам помогнете да сви људи разумеју тешку позицију Србије.

Председник је позвао на јединоство народа и најавио да нам од јесени следи најтеже време од Другог светског рата.

Патријарх Порфирије је захвалио на позиву председнику Србије и на топлим речима добродошлице.

– Хвала вам на прецизном и кратко изложеном опису стања и глобалне ситуације. Времена су компликована и више него тешка. Лежемо и будимо се са мишљу када ће доћи крај сукобу у Украјини. То није сукоб између две земље које би по свему требале имати могућност заједничког живота већ дубљи сукоб. То није само геополитички сукоб, већ сукоб цивилизација који нас доводи у позицију да имамо став – каже патријарх Порфирије.

Додаје да је став цркве став молитве богу за мир. „Најбољи могући пут да се са богом миримо“, поручио је патријарх.

– Зато и ми као Сабор и црква се трудимо да се кроз речи молитве обраћамо богу. Човек не може сам да успостави мир. Сукоба је било безброј, мир је долазио у неочекиваним ситуацијама, молимо се да мир дође за све људе, у овом тренутку на простору Украјине – рекао је патријарх.

– Молимо се да мир што пре дође на простор Украјине и да језик оружја замени разговор и дијалог, молимо да се да тај језик колико је могуће буде језик љубави – поручио је патријарх.

Партијарх Порфирије се захвалио председнику Вучићу на одговорном понашању у овој ситуацији и принципијелном ставу.

– Све је прожето и срцем и емоцијом и љубављу која има амбицију да не буде искључива и да не буде пристрасна. Хвала што чините све да грађанима чините да кроз ову кризу прођу што лакше – навео је патријарх.

Партијарх Порфирије рекао је да где год да се налазе поштују све државе где се налазе.

– Хоће да нас прикажу да смо продужена рука једнима или другима. То није тачно и ми немамо потребе да то демантујемо. Трудимо се да живимо духом цркве и да проповедамо Јеванђеље народу. Не желимо да будемо херметички затворени у себе. За нашу цркву је најважније стање наше цркве у матици, а то је Србија, напоменуо је патријарх Порфирије и захвалио се држави на односу према СПЦ, али и на односу према свим осталим верским заједницама у Србији. Ми не желимо да имамо било шта више од других верских заједница. Оно што желимо себи желимо и другим заједницама – каже патријарх Порфирије

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС