Свет

„НЕ ГАЈИТЕ ИЛУЗИЈЕ ДА ЋЕМО ТО ПРИХВАТИТИ“ Нова претња Кремља

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков оценио је би улазак Шведске и Финске у НАТО била још једна грешка са далекосежним последицама.

-Безбедност у Шведској и Финској неће бити појачана након уласка у НАТО – истакао је Рјабков и додао да ће од ситуације зависити како ће Русија осигурати безбедност у случају уласка те две земље у Алијансу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према оцени Рјабкова, улазак Шведске и Финске у НАТО довешће до радикалне промене ситуације у свету. Додао је да нико не треба да гаји илузије да ће Русија то просто прихватити, наводи „РИА Новости“.

Шведска премијерка данас у парламенту тражи подршку за НАТО

Шведска премијерка Магдалена Андерсон најавила је јуче да ће данас да тражи од парламента ширу подршку за подношење захтева за чланство у НАТО.

– Сутра ћу осигурати да постоји широка парламентарна подршка у Риксдагу (парламенту) за подношење захтева за чланство Шведске и након тога влада ће бити спремна да донесе одлуку – навела је Андерсон, обраћајући се на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Она је, након што је владајућа Шведска социјалдемократска странка, подржала придруживање Алијанси, оценила да постоји добра шанса да се реше сумње Турске у вези са потенцијалним чланством Финске и Шведске у НАТО, додаје Би-Би-Си.

Андерсон је рекла да безбедносне потребе Шведске најбоље испуњава чланство у НАТО.

Најбоља ствар за безбедност Шведске и шведског народа је да се придружимо НАТО. Верујемо да су Шведској потребне формалне безбедносне гаранције, које долазе са чланством у НАТО – навела је Андерсон.

Истакла је и да одлука земље да поднесе захтев за чланство у НАТО „није нешто против Русије, већ нешто што је најбоље за Шведску“.

Андерсон је рекла да се њена странка нада да ће ускладити колико год је могуће захтев за чланство Шведске са захтевом Финске. Сматра да ће Шведска, као чланица НАТО, остварити већу безбедност и допринети већој безбедности, додаје Би-Би-Си.

– Шведска ће осигуравати безбедност – навела је Андерсон.

Она је оценила и да би Шведска била „јако рањива“, ако би била једина земља у Балтичком региону која се није придружила НАТО.

Претходно је владајућа Шведска социјалдемократска странка подржала улазак земље у НАТО, чиме је омогућено формирање парламентарне већине у корист подношења захтева за чланство у Алијанси.

Давањем подршке чланству у НАТО, шведске социјалдемократе су одустале од вишегодишње политике противљења чланству у Алијанси.

Фински председник Саули Нинисто потврдио је у недељу да ће његова земља поднети захтев за чланство у НАТО, а о томе ће сутра расправљати фински парламент.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је 13. маја да Анкара не може да подрши проширење Алијансе јер су Финска и Шведска „земље домаћини многим терористицким организацијама“.

Било којој земљи која жели да се придружи НАТО потребна је једногласна подршка свих чланица НАТО.

Данас почињу велики НАТО маневри на Балтику

У Естонији данас почињу велики војни маневри НАТО, за које се сматра да су међу највећима икада одржаним у историји Балтика.

Маневри кодног имена „Јеж“ биће одржани у Естонији током наредне две недеље и у њима ће учествовати 15.000 војника из десет земаља, укључујући британске, америчке, финске и шведске, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Упркос томе што су војне вежбе планиране много пре него што је Русија започела инвазију на Украјину, оне ће бити одржане у тренутку значајно већих тензија између НАТО и Москве.

Ови маневри су веома симболични за балтичке државе у контексту руске војне операције у Украјини јер имају за циљ да тестирају способност тих земаља да одговоре на сличан упад непријатељских снага,оцењује британски јавни сервис.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг