Русија

„Путин је поставио циљ. Потпуно уништење“

Руске снаге полако напредују у својој офанзиви на истоку Украјине након што су значајно смањиле обим својих ратних планова.

Према западним аналитичарима, руске трупе су највећи део својих напора концентрисале у области Луганска, где се воде најжешће борбе за градове Северодоњецк и Лисичанск.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Град се потпуно уништава“, описао је ситуацију у Северном Доњецку гувернер Луганска Сергеј Хајдај.

„Јуче је било сукоба у предграђима. Наши момци се и даље држе, али Путин је поставио циљ да његова војска освоји Луганск без обзира на цену. Говорећи за украјинску државну телевизију, он је у среду рекао да би цео град ускоро могао да буде претворен у рушевине“. Док су у раним фазама инвазије руске снаге покушавале да нападну највеће градове, Кијев и Харков, војска руског председника Владимира Путина данас је принуђена да поставља много реалније циљеве. Украјинске контраофанзиве истерале су руске снаге из области Кијева, затим потиснуле руску артиљерију ван домашаја Харкова, а оба града су данас безбедна од директних копнених напада.

Прегруписане и реорганизоване трупе повучене из северне Украјине послате су на исток, анектиране од стране резервиста, регрутованих бораца из области под контролом проруске Москве и приватних војних снага, и сада су ангажоване у фокусираном нападу да освоје барем цео регион Луганска.

Руско војно руководство је првобитно разматрало опције за покушај проширења окружења украјинских трупа у Донбасу – регионима Луганска и Доњецка – од којих је вец́ина тамо од избијања сукоба са оружаним групама које контролише и подржава Москва 2014. године.

Према аналитичарима вашингтонског труста мозгова Института за проучавање рата, садашњи план напада има много скромније амбиције – остварити низ мањих средина заредом, уместо великог окружења које би потенцијално могло да доведе до брзе победе. . Министарство одбране Украјине саопштило је у среду да су браниоци у областима Доњецка и Луганска успешно одбили девет напада руских снага, уништивши десетак возила, укључујући три тенка.

Према Хаидаију, контрола северног Доњецка је кључна за заустављање даљег напретка Русије, али гувернер Луганска се нада да ће тешки губици које тренутно трпе руске снаге довести до попуштања напада.

„Ако не успеју током ове недеље, до суботе или недеље, умориће се и ситуација ће се барем стабилизовати за нас“, рекао је Хаидаи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ