Свет

ПУТИН СЕ ОБРУШИО НА НЕПРИЈАТЕЉСКЕ ЗЕМЉЕ: Тежак ударац Западу

Руски председник Владимир Путин наредио је стварање радне групе за међународна плаћања чији ће задаци укључивати постављање услова за трансакције са „непријатељским“ државама, наводи Ројтерс.

Путин је у марту рекао да ће Русија, највећи светски произвођач природног гаса, захтевати од земаља које сматра непријатељским да плаћају гориво у рубљама отварањем рачуна код Гаспромбанке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пољска и Бугарска су одбиле да то учине, а руски енергетски гигант Гаспром прекинуо је снабдевање прошлог месеца. Кремљ је рекао да ће се исто догодити сваком другом ко одбије нове услове плаћања.

Радна група ће „пројектовати инфраструктуру за међународна плаћања, укључујући у руским рубљама, са трговинским партнерима из страних земаља и територија који спроводе непријатељске акције против Русије“, наводи се у наредби.

Такође ће бити размотрени услови плаћања у рубљама и другим националним валутама са пријатељским земљама – које би укључивале Кину и Индију, иако нису именоване. Група, коју предводи саветник председника Максим Орешкин, такође има задатак да пронађе мере за смањење ризика повезаних са замрзавањем скоро половине руских девизних резерви од 640 милијарди долара.

Подсетимо, на листи непријатељских земаља Русије налазе се све земље ЕУ.

Извор: Блиц

Ознаке