Русија

Захвалност руској цркви и народу

Патријарх Руске Православне Цркве Кирил и председник Руске Феферације Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

MOСКВА/БЕОГРАД – Патријарх Иринеј присуствовао је обележавању 70. рођендана Његове Светости патријарха Московског и целе Русије Кирила у Храму Христа Спаситеља у Москви где је поручио да се човек налази у кући свог брата, не осећа као да је у гостима.

„Примају га отвореног срца, као рођеног, с љубављу, а ако му помажу, то је безусловно. Тако се Руси увек осећају у Србији, а Срби – у Русији”, истакао је Патријарх српски, јавља Телевизија Храм.

„Ни према једној од недаћа којима нас је Господ посетио у току последњих деценија, Руска Црква и руски народ нису остали равнодушни. То су и пожар у манастиру Хиландар, и страшне поплаве из 2015. године. Посебно смо Вам захвални за сталну помоћ коју пружате нашој Цркви и народу на Косову и Метохији”, рекао је Српски Патријарх.

У наставку свог говора патријарх Иринеј је истакао да Српска православна црква народе Московског патријархата доживљава као јединствену духовну целину, као Свету Русију…

Зато је тешко и болно видети како у Украјини покушавају да одвоје паству од московских патријараха, њених вишевековних духовних вођа, да запоседну и оскрнаве православне храмове, рекао је патријарх. „Српски народ је доживео сличну трагедију и оно што сад видимо у Украјини изазива дубоку тугу у нама. Они који помажу расколницима су људи безакоња који се одвајају од јединства вере, то су душевни људи који немају духа,” рекао је патријарх – преноси Танјуг.

 

Извор : Танјуг,Политика