Свет

РУСИЈА ОБЈАВИЛА ПОБЕДУ У АЗОВСТАЉУ

Након периода крвавих борби за Азовстал, Русија је прогласила победу у лучком граду Мариупоља.

Русија је прогласила победу у својој вишемесечној бици за освајање украјинског лучког града Мариупоља, преноси ББЦ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњи борци који бране градску челичану Азовстаљ сада су се предали, саопштили су московски званичници.

Месецима су трупе биле скривене у огромном комплексу, спречавајући Русију да успостави потпуну контролу над градом. Евакуација у петак означава крај најразорније опсаде рата, а Мариупољ је сада у потпуним рушевинама.

Град и његова челичана сада су „потпуно ослобођени“ након што је 531 украјински војник напустио локацију, саопштило је руско министарство одбране.

– Подземни објекти предузећа, у којима су се крили милитанти, дошли су под потпуну контролу руских оружаних снага – додаје се у саопштењу.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је последњим преосталим браниоцима локације дата дозвола да напусте.

– Људи су данас добили јасан сигнал од војне команде да могу да изађу и спасу своје животе – рекао је он једном украјинском телевизијском каналу раније у петак.

Недељама је локација Азовстал била потпуно опкољена.

Потпуна блокада

Руске снаге су блокирале улазак целокупне хуманитарне помоћи, бомбардовале локацију из ваздуха и захтевале од преосталих бранилаца да одложе оружје.

Многи од заробљених унутра били су цивили, укључујући жене, децу и старије људе. Раније овог месеца они су потпуно евакуисани након мукотрпних преговора које су координирали УН и Црвени крст који су трајали недељама.

Национални хероји

Али континуирано одбијање украјинских бранилаца локације да се предају значило је да Русија није била у стању да преузме потпуну контролу над стратешким лучким градом.

За многе Украјинце то је такође претворило браниоце Азовстала у националне хероје који су симболизовали тврдоглави отпор земље.

Стотине војника које су се сакриле унутра укључивале су маринце, Националну гарду (укључујући пук Азов), граничаре, полицију и јединице територијалне одбране.

Камповали са све мањим залихама хране и без воде, живели су недељама у подземним бункерима и тунелима, а да нису видели дневну светлост.

Пространи комплекс од четири квадратне миље је лавиринт тунела дизајнираних да преживе нуклеарни рат.

Њихов командант је рекао да су све рањене трупе сада одвезли руски аутобуси и кола хитне помоћи.

Судбина украјинских бранилаца

Према речима московских званичника, данашња евакуација значи да се последњих дана из челичане предало укупно 2.439 украјинских бораца.

Москва није објавила информације о томе где се евакуишу војници који су данас отишли, али су претходни аутобуси послати на територије под руском контролом.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће према војницима бити поступано „у складу са релевантним међународним законима“, али постоји забринутост шта ће им се догодити ако остану у руском притвору.

Међутим, у уторак су руски посланици изнели планове да борце пука Азов прогласе „нацистичким злочинцима“ који не смеју да буду део размене заробљеника са Украјином.

Пук Азов, формиран као добровољачка милиција 2014. године, али сада јединица Националне гарде, некада је имао везе са крајњом десницом.

У међувремену, канцеларија руског генералног тужиоца затражила је од Врховног суда земље да прогласи ту јединицу „терористичком организацијом“ у очигледном покушају да спречи да се њени борци третирају као конвенционални ратни заробљеници.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс