Свет

РУСКИ ИСКАНДЕРИ ИДУ КА ФИНСКОЈ ГРАНИЦИ? Појавио се наводни снимак камиона опремљених нуклеарним оружјем? (ВИДЕО)

Чини се да је Русија наводно почела да премешта нуклеарне ракете на границу Финске само дан након што је та земља објавила да ће се кандидовати за чланство у НАТО-у.

Наводни видео који је данас објављен на руским друштвеним мрежама приказује камионе са балистичким ракетама Искандер – који могу бити опремљени нуклеарним бојевим главама – како се крећу кроз земљу, наводно аутопутем до Виборга, на финској граници, преноси Дејли мејл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Чим је председник Финске рекао да улазе у НАТО, цела дивизија Искандера, њих седам креће ка Виборгу – каже наратор на снимку.

Око 15.000 војника из 10 различитих земаља – укључујући Финску, Шведску и мали одред из Украјине – учествоваће у вежби под називом ”Јеж” која ће се одржати само 40 миља од најближе руске базе.

Вежба је једна од највећих од распада Совјетског Савеза 1991. године – подржана од додатних 900 британских војника распоређених у Талин у фебруару пре него што је избио рат у Украјини.

Сана Марин, 36-годишња премијерка Финске, сликана је на челу седнице парламента у понедељак само дан након што је објавила намеру да поднесе захтев за чланство у НАТО.

Магдалена Андерсон, њена шведска колегиница, одржала сличну седницу у Стокхолму.

Наводно руско распоређивање ракета Искандер долази након што су државни медији запретили да ће распоредити додатно нуклеарно оружје на Балтику.

Искандери могу да ”имају широк спектар улога” у зависности од бојеве главе којом су опремљени.

Имају термобарике за разбијање плућа, забрањену касетну муницију, оклопне метке за разарање оклопних возила, разбијаче бункера и електромагнетне за уклањање радара.

Али најпривлачнија од Искандерових бојевих глава је нуклеарно пуњење, за које се сматра да је око четири пута снажније од бомбе која је уништила Хирошиму.

Ракете имају домет до 300 миља и најчешће се носе са друмским покретним лансирним возилима, што отежава проналажење и уништавање пројектила.

Извор: Курир