Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА: Ево шта никако не смете да урадите, поготово у овом периоду…

Свети пророк Јеремија је хришћански светитељ и један од највећих пророка рођен шест векова пре Исуса. Иако многи не знају за њега, у неким крајевима Србије су се одржали обичаји и народна веровања о којима се и данас води рачуна.

Верује се да је Јеремија заштитник од змија отровница. Зато је обичај да се на сутрашњи дан разгоне ови гмизавци да не би преко лета досађивали. С обзиром на то да је у ово доба најезда змија, овога би се и те како ваљало придржавати.

Неко из куће због тога треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови: “Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела”.

Докле се чује лупање и песма, дотле змије неће смети да се приближе.

На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем. Ко би на овај дан отворио бритву, верује се, на тога би преко целе године трчале змије. У неким крајевима стари верују да се на сутрашњи дан не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци.

Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

По предању, Свети пророк Јеремија већ је у петнаестој години почео да прориче и због тога је врло често био у немилости власти, чак прогањан и затваран. Због својих пророчанстава навукао је гнев великаша, али и поштовање оних који су у њега веровали.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031