Свет

Упозорење за Србе! „НИЈЕ ДОБРО БИТИ НА СТРАНИ ПУТИНА“

Посланица у Европском парламенту Виола фон Крамон изјавила је да је са председником Александром Вучићем имала искрен и пријатељски разговор. Разговарали су и о односима Србије и Русије, а Фон Крамон каже да се мора донети одлука на чијој сте страни, као и да „није добро бити на страни Путина, односно на погрешној страни историје“.

Фон Крамон је данас разговарала са председником Србије Александром Вучићем, а према њеним речима разговор је био „пријатељски и искрен“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Разговарали смо о неколико тема, почев од питања санкција енергетике, енергетске зависности од Русије, различитим алтернативама за Србију, између осталог обновљиви извори енергије, енергетске ефикасности – рекла је у емисији Н1 Студио Ливе.

Додала је да су теме биле и демократија, медији…

„Наравно, разговарали смо о односима Србије са Русијом, врло блиски односи, ако се посматра историјски и због тога се руски народ осећа близак Русији, због историјског наслеђа. Причали смо и о економским везама и повезаности са руском инфраструктуром и шта све то значи и какав је утицај тога на спољну политику и маневарски простор Србије“, каже она.

Како је рекла, сложила се да би „било добро за Србију да умањи ту своју зависност од фосилних горива из Русије“.

„Мислим да је ЕУ итекако заинтересована за приближавање Србије Унији, наравно, на Србији је да тако нешто одлучи. Јасно дајемо до знања да наши европски партнери буду у складу са нашим европским мерама, то значи да то подразумева и санкције и о томе смо разговарали“, каже она.

„У нашем је интересу да се Србија усклади са ЕУ“

Додала је да је на председнику и на новој влади да одлучи како ће се односити према томе.

– Притисак по том питању ће се повећати. То није до ЕУ, то је одлука коју морате да донесете, на чијој сте страни, да ли неко види своје место у ЕУ, европској породици, Србија је дефинитивно европска држава, у нашем интересу је да се Србија усклади са политиком ЕУ -каже она.

Истакла је да нису разговарали о појединостима тог питања.

– Мислим да је он свестан да зависност од Русије није здрава и добра за српску економију, да је рат један, да кажемо, опасан маневар, није добро да будете на страни Путина, односно на погрешној страни историје, сигурна сам да смо се по том питању сложили – каже.

Према њеним речима, с једне стране она јесте пријатељ Србије.

– и желела бих да уђе у ЕУ, да буде просперитетна и богата и то је свима нама у интересу, у интересу ЕУ, Зелених, свих мојих колега у ЕП, да Србија буде кључни играч и конструктивна чланица у том европском концепту – рекла је.

С друге стране, истиче, опет морамо бити сигурни да се не ради само о Србији.

– Морамо обезбедити да и Косово добије своје место. Није нам у интересу да Србија лобира против независности Косова. Волела бих да Косово буде на истом нивоу као Србија у оквиру ЕУ. На крају крајева мислим да је то и у интересу српског народа, јер без решавања тог питања биће тешко увести Србију у ЕУ – каже Фон Крамон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Н1