Свет

ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЕУ: Ситуација је критична

Француска и Ирска се суочавају са највећим ризиком од нестанка струје ове зиме, каже ЕНТСО-Е

Француски и ирски електроенергетски системи су најугроженији на зимске нестанке струје, упозорила је Европско удружење оператора преносне мреже (ЕНТСО-Е).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према својим зимским прогнозама, објављеним у четвртак, мрежа у региону ће се суочити са највећим стресом у јануару и фебруару, али би Француска и Ирска могле да буду погођене тим проблемима већ у новембру или децембру.

„Ситуација ове зиме је критична, али савладава оперативним мерама“, наводи се у извештају, уз напомену да губитак нуклеарног капацитета, углавном у Француској, али и у Шведској и Финској, додатно оптерећује систем.

ЕирГрид, који управља протоком електричне енергије широм Ирске, такође је рекао да би појединачни потрошачи могли да се суоче са у просеку четири сата без струје током зиме.

У међувремену, индивидуални потрошачи у Француској суочавају се са до 26 сати без струје током зиме због ниске производње нуклеарне енергије, према ЕНТСО-Е.

ЕНТСО-Е је такође упозорила да се Норвешка и Шведска такође суочавају са ризиком од прекида рада ако зима буде посебно сува, јер се обе земље у великој мери ослањају на хидроенергију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Rt.com

Ознаке