Свет

Следи обрт! ЕРДОГАН СЕ СПРЕМА ЗА ИСТОРИЈСКУ МИСИЈУ

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће ускоро разговарати телефоном са председницима Русије и Украјине, Владимиром Путином и Владимиром Зеленским

„Видео сам да је господин Путин сада много мекши и отворенији за преговоре са Кијевом него раније. Видећемо до чега то може довести током телефонске дипломатије коју ћемо водити наредних дана када ћемо саслушати оба лидера“, рекао је Ердоган новинарима у авиону приликом повратка из Азербејџана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Анкара не губи наду у то да ће организовати састанак Путина и Зеленског.

„Током телефонског разговора са Зеленским осетио сам да ни он нема такву блокаду и да се и он залаже за решавање тог питања. Не губимо наду. Надамо се да ћемо, окупљајући оба лидера, наставити пут ка миру“, додао је турски лидер, истакавши да верује да „у свету неће бити губитника“.

Ердоган је истакао да не постоје никакве препреке за продужење прехрамбеног споразума.

„Поново сам се уверио у то на састанку са господином Зеленским и на састанку са господином Путином. Ако у међувремену дође до неке блокаде, нема препрека да се она превазиђе“, објаснио је турски лидер.

Ердоган је саопштио да су до 20. октобра 363 брода испоручила осам милиона жита и других прехрамбених производа на светска тржишта.

„Из украјинских лука у Европу отишло је 62 одсто робе, 19,5 одсто у Азију, 13 одсто у Африку и 5,3 одсто на Блиски Исток. Најнеразвијеније земље добиле су 454.626 тона пшенице, што је свега 5,7 одсто“, прецизирао је Ердоган.

Како је додао, међу производима који се извозе 96 одсто чине издвајају кукуруз, пшеница, сунцокретово уље, уљана репица и сунцокретова сачма.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Sputnikportal.rs