Свет

ОПАСНОСТ ОД НАПАДА ПРОГЛАШЕНА У ЦЕЛОЈ УКРАЈИНИ

У УКРАЈИНИ су најтраженија роба постале свеће. Од јуче су, у целој Украјини, почела повремена искључења струје од 7 до 23 сата.

Председник Владимир Зеленски се обратио грађанима да максимално смање потрошњу струје како би се избегао потпуни струјни колапс. Експерти су саопштили да је 40 одсто украјинске енергетске инфраструктуре оштећено и упркос свим напорима не може се брзо поправити. У Кијевској области су због тога замолили грађане да искључе чак и фрижидере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Опасност напада из ваздуха је проглашена у целој Украјини. Сирене су се прво чуле у централном делу Украјине, а затим у Одеси. Руска војска је и јуче наставила да гађа термоелектране и трафостанице, као и важне војне објекте. У Николајевској области на југу Украјине делимично или потпуно су уништена четири енергетска објекта. И у Кривом Рогу су пре сванућа гађани енергетски објекти и тешко су оштећени, изјавио је Валентин Резниченко, руководилац украјинске војне администрације Дњепропетровске области.

Сви досадашњи покушаји украјинске војске да на југоисточном фронту направе дубљи пробој нису успели. Њих засипа појектилима руска авијација, као и артиљерија. Браниоци Херсона јављају да су добро учвршћени њихови положаји и они не намеравају да се повуку, а сада им је психолошки лакше када су пресељени цивили.

Власти новоприпојених територија Русији објашњавају да се Кијеву жури да оствари неки значајнији резултат како би могли да оправдају помоћ коју добијају пре свега из Америке. Председнику САД Џозефу Бајдену је важно да пре почетка избора за амерички Конгрес украјинска војска освоји Херсон и Запорошку атомску централу, што би било важно у пропагандне сврхе.

Неспорно је да су све гласнији они у Америци који су за ограничење војне помоћи Кијеву и одустајање од пароле „помагаћемо Украјину колико год треба“. После милијардера Илона Маска у Америци су се огласили и неки други богаташи који мисле да би Зеленски морао да седне за преговарачки сто и призна да је Крим био руски, као и да Украјина буде неутрална земља, на чему инсистира одавно Путин.

Али, у новој администрацији у Херсонској области не само што не намеравају да се повуку са своје територије, већ најављују да ће, кад очисте сву област, кренути на Николајев и Одесу. Наравно, ти планови би могли да почну да се реализују крајем године кад као појачање стигну резервисти из Русије који вежбају на полигонима.

Да је Путин с разлогом подигао ниво безбедности у пограничним деловима Русије потврђују речи Вјачеслава Глаткова, губернатора Белгородске области, која највише страда од украјинских ракета и дронова. Украјинска артиљерија нема милости, па гађају и школе. Због тога је у Белгородској области одлучено да се пре уобичајених рокова деца пусте на школски распуст.

У Кијеву не скривају љутњу на руководство Ирана и оптужују га за продају дронова Русима. Председник Зеленски је огорчено казао да „Иран зарађује крвави новац“. Представници Русије и Ирана су демантовали на седници Савета безбедности УН да је било купопродаје ракета и дронова.

Да би доказали како руски дронови успешно погађају циљеве Министарство одбране РФ је показало јуче снимак како њихова беспилотна летелица „ланцет“ погађа украјинску војну технику. Тај дрон има домет 40 километара и креће се брзином сто километара на сат. У компанији која производи те дронове тврде да је на украјинском фронту до сада коришћено више од 400 „ланцета“.

 

Извор: Новости.рс