Издвајамо Србија

ДОДИК ЗАГРМЕО: Изетбеговићу, ућути више, Срби нису чинили геноцид!

Српски политичари огорчени најавом бошњачког члана Председништва БиХ да ће поднети захтев за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде у Хагу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бошњачки члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић донео је одлуку да поднесе захтев за ревизију пресуде пред Међународним судом правде у Хагу против Србије за геноцид, а на ову информацију оштро је реаговао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, оценивши овај потез опасним јер може да доведе до дестабилизације у региону.

Не тужи БиХ, већ Бакир

– То није тужба БиХ, већ тужба бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића. Тако се треба према томе и односити. Та одлука ће изазвати дестабилизацију не само БиХ већ и читавог региона. То је веома опасна одлука која ће имати велике последице по билатералне односе две земље – рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Међународни суд правде пре 10 година донео пресуду да Србија није починила геноцид нити помагала у чињењу геноцида у БиХ.
– Ако буде прихваћен захтев за ревизију, онда ћемо се активно укључити у процес и изнети све оне чињенице које говоре управо обрнуто – додао је Дачић.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да очекује од правосудних органа покретање кривичног поступка против Бакира Изетбеговића.
– Ово је антисрпско одржавање лажне представе о геноцидности Срба и морамо да то „скинемо“, не због нас самих данас и ове генерације, него због будућих генерација нашег народа који ће живети овде, па и у целом свету. Србија има проблем искључиво са кантонима које представља Изетбеговић, а та БиХ коју он представља – не постоји – нагласио је Додик.

Акт непријатељства

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће поново обавестити Међународни суд правде да иза најављеног захтева за ревизију пресуде из 2007. по тужби БиХ против Србије за геноцид не стоји држава БиХ, већ део бошњачког народа и неформална група људи.

Огласио се и српски министар рада Александар Вулин.
– Ово је акт непријатељства једног човека и акт непријатељства једне политичке структуре која већ годинама упорно ради на дестабилизацији БиХ и покушају изазивања сукоба унутар БиХ који би се даље прелили на читав Балкан. Изетбеговић сада хоће да жртвује БиХ, мир и стабилност на читавом Балкану зарад личних политичких амбиција и циљева.

Нела Кубуровић
НЕЋЕМО ТРПЕТИ ПОНИЖЕЊА

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да ће се Србија борити свим правним средствима.
– Србија неће трпети понижења и бориће се свим правним средствима, поштујући свој Устав и законе, али и међународно јавно право и међународне принципе.

Извор:Курир.рс/С.Ђурић