Русија

Шокантне тврдње! ПУТИН ЈЕ САТЕРАН У ЋОШАК! Сад МОРА да иде до краја, не бори се за победу у рату већ…

Професор политичких наука предвиђа црни сценарио јер сматра да руски лидер више нема шта да изгуби и да се од сада бори како би спасао властиту главу.

Хајн Геманс, професор политичких наука на Универзитету Рочестер и експерт за међународне конфликте, каже да се председник Русије заглибио у украјинском сукобу и да људи попут њега који се нађу у таквој ситуацији често посежу за драстичним мерама. По њему, у овом случају то би могла да буде употреба нуклеарног оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Победа или смрт

„Он се заглибио. Ако Путин изгуби у Украјини, он ће пасти са власти и вероватно ће бити убијен. Лидери у таквим ситуацијама коцкају се за васкрсење`, што значи да настављају са ратом, често већим интензитетом и бруталношћу, јер би све осим победе значило њихово сопствено изгнанство или смрт. Подсећа ме на случај Немачке у Првом светском рату где су само четири месеца након почетка рата, кајзер Вилхелм II и његов кабинет закључили да су непобедиви. Ипак, борили су се још четири године. Зашто? Јер су знали да ће их, ако изгубе, збацити револуција. Наравно, били су у праву. Лидери у таквим `непобедивим ситуацијама` су веома опасни. Они су разлог што се Први светски рат вукао много дуже него што је требало. Зато је Путин толико опасан. Стерао је себе у ћошак и не може да склопи мировни споразум. Према класичној теорији окончања рата, три варијабиле се морају узети у обзир – информације, кредибилна посвећеност и домаћа политика. Све док обе стране верују да могу да победе, што очигледно и чине, а њихово неповерење једних према другима расте – неће бити мира“, сматра Гоеманс, који каже да Путин тренутно има велики проблем у самој Русији где се суочава са великим незадовољством народа, али и ратним јастребовима који од њега очекују да појача сукоб и добије рат.

Ако га убију доћи ће још гори

„Путин има и домаћи проблем. Првобитно је одложио масовну мобилизацију како би избегао домаће немире, противно савету политичких јастребова у Кремљу који желе рат већих размера. Током протекле недеље, више од 200.000 Руса напустило је своју земљу како би избегли регрутацију. Чак и када би Путин сада био убијен, нисам сигуран да ови јастребови не би једноставно ескалирали рат и наставили даље.Плаши ме што ови људи причају о нуклеарном наоружању и о нападу на Пољску и Летонију, Литванију и о бомбардовању Париза и Лондона. Они су луди! Јастребови у Кремљу мисле да је рат вођен погрешно или лоше. И у извесном смислу су у праву.Руска војска је веома слаба, јадна војска. Оно што ме брине је да ако Русија настави да се повлачи са окупиране територије, мали, тактички нуклеарни удар постаје реална могуц́ност – у покушају да се заустави украјинско напредовање. Наравно, Сједињене државе и остатак света би били потпуно у банани. Оно што ме је заиста погодило пре неколико дана је то што су људи у Вашингтону казали врло јасно, и у веома непогрешивим изразима, да су рекли Путину да би нуклеарне бомбе биле неприхватљиве. То ми говори да се плаше да би Русија то заиста могла да уради. У супротном, не би морали да то тако изговарају.“

Упитан да прокоментарише како би изгледали сценарији за окончање рата у Украјини, односно шта би за остатак света био најповољнији исход овог сукова, Гоеманс је јасно казао да би све осим победе Украјине било веома лоше за све.

Само победа Украјине је добра за свет

„Па, почнимо од најгорег сценарија – ако Русија победи, а Украјина буде раскомадана или збрисана. Као резултат тога, цела безбедносна инфраструктура у Европи би се распала са директним последицама по НАТО, кохезију Европске уније, Немачку и Блиски исток. Све ове политике које су довеле до мирољубиве сарадње биће одбачене, стварајући нестабилност у Европи, дубоко утичући на Сједињене државе. И, наравно, други потенцијални диктатори би учили из Путиновог примера. Велики део стабилности коју смо видели у доба Хладног рата заснивао се на очекивању да ће ситуација бити стабилна. Било је стабилно јер смо очекивали да ће бити стабилно. Али то очигледно више није случај. Ако победи Украјина, добија бољи посао него пре рата. За мене то значи боље одбрањиве границе, што би значило неки облик сталног присуства Запада и наоружавање Украјине од стране Запада, заједно са обуком и финансирањем. Све то би створило много стабилнију Европу. Надам се да би екстремисти у Русији научили лекцију и да би сви у Европи били на опрезу у односу на Русију још једну или две генерације“, сматра стручњак и закључује да се руски лидер коцка са будућносшћу своје земље.

„Путин се коцка са будућношћу Русије. Поврх санкција, одлив мозгова је огроман, као и егзодус младих и средовечних, образованих мушкараца који имају средства и који су забринути да ће бити регрутовани. Додајте томе све већи број мртвих војника. Русија ће имати акутни недостатак људи, што ће створити све врсте економских и друштвених проблема.“

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке