Русија

ПУТИН ЖЕЛИ НОВУ ВЕЛИКУ НАГОДБУ

Руски председник Владимир Путин жели да склопи „нову велику погодбу“ са Западом како би избрисао понижења из периода након хладног рата, рекао је у суботу за ЦНН саветник турског председника Ибрахим Калин.

Он је у интервјуу америчкој телевизији рекао да ће се сукоб у Украјини неизбежно завршити споразумним решењем, са само питањем када, „и колика ће бити штета до тада”, преноси РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такво решење ће бити више од граница Русије и Украјине, наставио је он, тврдећи да оно што Путин заиста жели да уради јесте да поново преговара о равнотежи снага између Москве и Запада, након што је ослабљена Русија прихватила неколико рунди ширења НАТО-а у после Хладног рата.

„Наше схватање је да господин Путин жели да има нову велику погодбу, нови договор са Западом“, рекао је Калин.

Турски званичник је поменуо споразуме које су потписали Москва и НАТО почетком 1990-их – који су укључивали Оснивачки акт НАТО-Русија из 1997. године, у којем се наводи да ће алијанса наставити да се шири, и Будимпештански меморандум из 1994. године, у којем се Русија сложила да не користи силу против својих суседа – као одлуке које би Путин желео да поново размотри.

„Руска перцепција је да је тадашња Русија која је потписала тај споразум – односно Русија Горбачовљевих и Јељцина –престала да постоји“, тврди Калин. „Постоји нова Русија, постоји нови свет, постоји нова реалност и они желе да имају нову погодбу.

Путин је прошле недеље изјавио да је „текући колапс западне хегемоније неповратан“ и да „ствари никада неће бити исте“. Мултиполарни свет, рекао је он, даће незападним нацијама „прилику да ојачају свој суверенитет“.

Према Калину, „Ово, наравно, ставља цео глобални поредак, либерални поредак, на тест. Додао је: „До сада је одговор био рат са обе стране“.

Западни лидери нису наговестили да намеравају да преговарају о окончању украјинског сукоба у блиској будућности. Званична линија Вашингтона је да ће наставити да шаље десетине милијарди долара вредно оружја у Кијев „колико год буде потребно“, и да ће дозволити Украјини да диктира своје услове за окончање сукоба.

Усред ширег сукоба између Русије и Запада, Турска се позиционирала као посредник, а Анкара је била домаћин мировних преговора између Русије и Украјине у марту који су на крају пропали. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је у четвртак обе стране да се врате преговорима, изјавивши да ће „чак и најгори мир бити бољи од рата“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/RT