Свет

АМЕРИЧКИ АВИОНИ КРЕНУЛИ КА ИРАНУ!

Сједињене Америчке Државе реаговале су на извештај о припремама Ирана за напад на Саудијску Арабију

Сједињене Америчке Државе су послале ратне авионе ка Ирану након недавних извештаја да Иран припрема напад на Саудијску Арабију, пише Вашингтон пост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Након недавних обавештајних података који упозоравају на непосредне нападе иранских балистичких ракета и беспилотних летелица на циљеве у Саудијској Арабији, америчка централна команда је послала према Ирану ратне авионе стациониране у Персијском заливу у оквиру заједничке високе приправности снага САД и Саудијске Арабије“, наводи Вашингтон пост.

Према писању листа, слање авиона је демонстрације силе и значаја партнерства између Сједињених Држава и Саудијске Арабије.

Вашингтон пост је у уторак објавио да је Саудијска Арабија поделила са Сједињеним Државама обавештајне податке о „непосредном нападу“ Ирана на циљеве на њеној територији.

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани Чафи рекао је да западне земље намерно ескалирају ситуацију против Ирана.

Ријад је деценијама главни савезник Вашингтона у Персијском заливу, али је будућност тих односа доведена у питање након што је ОПЕК (Организација земаља извозница нафте), коју де факто води Саудијска Арабија, почетком октобра одлучила да смањи производњу нафте.

Тај потез је направљен упркос томе што су САД позвале Саудијце да учине супротно, тврдећи да би ниже цене нафте нашкодиле Русији и отежале Москви да финансира своју војну операцију у Украјини. Како преноси НБЦ, Бела кућа је расправљала о повлачењу своје војне помоћи Саудијцима и њиховом искључењу из војних вежби и конференција у региону као казну за пркос Ријада.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа.ру

Ознаке