Свет

БЛИЗУ ЈЕ КРАЈ НОВОГ ХЛАДНОГ РАТА!? Русија и Америка поново успостављају сарадњу?

Заставе САД и Русије (Фото: Министарство одбране РФ)

САД и Русија ускоро ће разговарати о обнављању обустављених инспекција контроле нуклеарног наоружања које су биле стопиране током пандемије корона вируса, а потпуно обустављене након руске инвазије на Украјину, саопштено је данас из Стејт департмента.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да ће се преговори о инспекцијама одржати „у блиској будућности“ у складу с условима предвиђеним новим СТАРТ споразумом и да неће укључивати било какву дискусију о сукобу у Украјини, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прајс није желео да наведе датум или место одржавања разговора, али су други амерички званичници сугерисали да ће они бити одржани пре краја године, вероватно у Египту.

Састанак такозване Билатералне консултативне комисије биће први у више од годину дана и имаће за циљ да покаже да две земље остају посвећене контроли наоружања и одржавању отворених комуникационих линија упркос другим разликама.

„Ми дубоко верујемо у моћ и важност дипломатије и дијалога“, рекао је Прајс новинарима у Вашингтону и нагласио да је Бајденова администрација „реална“ у погледу домета оваквог састанка.

 

 

Извор: Srbija Danas