Србија

ДЕДА СТАНОЈЕ ПОДИГАО КРЕДИТ ПА ГОРКО ЗАЖАЛИО! „Зашто ми ово нико није одмах рекао?“

Фото: Јутјуб

Најстарији грађани често су ограничених могућности када су у питању задуживања код банака и проналажење додатних новчаних средстава. Због година и кредитне способности која зависи од примања, углавном једине опције које су им доступне код банака јесу кеш кредити креирани посебно за пензионере. Међутим, будући да је ова врста задуживања јако скупа, пензионерима су на располагању још неке опције које могу олакшати живот са малим пензијама, попут пензионерских картица.

Кеш кредити за пензионере до два милиона динара
Већина банака које послују на српском тржишту пензионерима нуди кеш кредите, који се углавном крећу до максималног износа од два милиона динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Максимални период отплате креће се око шест година, такође код већине банака.

Ипак, овакво задуживање прилично је скупо, будући да је камата углавном фиксна и у просеку се креће око 14 одсто.

Тако ће неко ко узме кредит од 500.000 динара, са периодом отплате од 71 месец и каматом од 13,95 одсто, месечно банци плаћати рату од 10.382 динара. Због овако високе камате, банци ће на крају исплатити преко 737.000 динара, што је осетно више од износа који је првобитно узет.

Будући да највећи број пензионера, којих у Србији има око 1,6 милиона, не може да приушти овакав начин финансијске “помоћи”, постоје и неке друге опције које им могу олакшати свакодневни живот.

Пензионерска картица ПИО фонда
ПИО фонд пружа могућност издавања пензионерских картица, које омогућавају доказивање статуса пензионера у свакој ситуацији.

Уз помоћ ове картице, пензионери могу искористити попусте које неке трговине иначе дају пензионерима при куповини, као и за попусте којји се дају за плаћање неких рачуна.

Тако, на пример, пензионери могу да остваре право на субвенције до 30 одсто на рачуне за Инфостан, али је ова мера ограничена на оне који примају најнижу пензију, под условом да немају других прихода у домаћинству или непокретну имовину, осум стана у којем станују.

Како би доказали свој статус, пензионери су до 2018. морали да покажу последњи пензиони чек или решење о оствареном праву на пензију, а сада за то могу да користе картице.

Ове картице се, иначе, најчешће користе за остваривање попуста у трговинама, у превозу, као и за бесплатне или минималне накнаде коришћења спортских објеката и културних установа.

Уз београдску сениор картицу јефтинији и технички преглед
И Град Београд нуди своју верзију пензионерске картице, а на сајту града може се пронаћи чак и списак објеката и услуга на које пензионери, уз ову картицу, могу остварити попуст.

Добар део објеката са списка јесу здравствене и специјалистичке установе, апотеке места која продају медицинска помагала, као и оптичарске радње.

Ту су и трговине, туристичке агенције, фризерски салони, продавнице беле технике.

Пензионери на територији Београда уз помоћ ове картице могу остварити и попусте у позориштима, биоскопима и осталим установама културе.

Такође, и бројни ауто центри нуде попусте на своје услуге, попут техничког прегледа.

 

Извор: Нова