Свет

ЕУ УДАРИЛА НА САД: Окрећемо се себи, нећемо прихватити ваш захтев

Фото: Pixabay

Државе чланице Европске уније одлучно су против Закона о смањењу инфлације америчког председника Џоа Бајдена због страха да ће он нанети штету европским компанијама и економијама

Министри финансија 27-члане ЕУ расправљали су о свеобухватном америчком закону, који су законодавци у САД одобрили у августу и који укључује рекордних 369 милијарди долара потрошње на климатске и енергетске политике. Отпор европских званичника уследио је након што је Европска комисија саопштила да постоји „озбиљна забринутост“ у вези са дизајном финансијских подстицаја у америчком пакету мера, пише данас ЦНБЦ.

– Сваки министар (у ЕУ) сагласан је да ово јесте ствар за забринутост на европском нивоу и да треба да се размотри шта би био најбољи одговор – рекао је за америчку телевизију званичник ЕУ, који је пратио дискусију европских министара, али је желео да остане анониман због осетљиве природе проблема.

Он је додао да „постоји политички консензус (између 27 министара) да амерички план угрожава европску индустрију“.

Брисел је навео најмање девет тачака у америчком Закону за смањење инфлације које су могуће у супротности са правилима међународне трговине. Један од највећих камена спотицања за Европљане су америчке пореске олакшице за електричне аутомобиле произведене у Северној Америци. То би могло да створи проблем европским произвођачима аутомобила који се фокусирају на електрична возила, као што је Фолксваген.

– Оно што ми на крају тражимо јесте да ЕУ, као блиски савезник САД, има статус сличан оном који имају Мексико и Канада – рекао је Валдис Домбровскис, европски комесар за трговину, на конференцији за медије у уторак.

Случну забринутост су изразили и јужнокорејски званичници, с обзиром на то да би сет америчких мера могао да ограничи пословање Хјундаија и других компанија у Америци.

Други званичник ЕУ, који је такође пратио дискусију министара у Бриселу, рекао је да је француски министар финансија Бруно Ле Мер поручио колегама да не тражи оштру негативну одлуку против америчких пријатеља, већ да жели да ово буде „позив за буђење“ европским колегама који треба да заштите интересе домаћих предузећа.

– Морамо да будемо веома јасни, врло јединствени и врло одлучни од самог почетка у објашњавању америчким партнерима да оно што је на коцки са Законом о смањењу инфлације јесте очувања једнаких тржишних услова између Сједињених Држава и Европе – рекао је Ле Мер раније за ЦНБЦ.

Он је додао да су „равноправни услови срж трговинских односа између два континента и не желимо да видимо било какву одлуку која би могла да поремети једнаке услове“, нагласио је он.

Француски званичници се дуго залажу за стратешку независност – за то да ЕУ треба да буде независнија од Кине и САД, на пример, пружањем подршке сопственој индустрији.

Француски председник Емануел Макрон је прошлог месеца изјавио да би ЕУ требало да размотри закон „Купујмо европско“ како би заштитила домаће произвођаче аутомобила.

– Потребан нам је закон „Купујмо европско“, као што имају Американци, морамо да резервишемо субвенције за наше европске произвођаче – рекао је Макрон у интервјуу за телевизију Франце 2, додајући: „Имате Кину која штити своју индустрију, САД која штити своју индустрију и Европу која је отворена кућа”.

Радна група европских и америчких званичника, која је први састанак на ову тему одржала прошле недеље, сада ће се састајати сваке недеље како би разговарала о томе како да реши забринутост Европе у вези с америчким Законом за смањење инфлације.

Фредрик Ериксон, директор Европског центра за међународну економску политику, рекао је за ЦНБЦ да је „очигледно да ЕУ има легитимну забринутост због Закона за смањење инфлације и директне и индиректне дискриминације у њему“.

 

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930