Русија

„НАШ УСТАВ ТО ДОЗВОЉАВА, ЧЕКА СЕ ОДЛУКА СУДА“

Посланик доњег дома Руске думе, Данил Бесарабов, изјавио је да Устав Руске Федерације дозвољава да територијални ентитет неке државе постане део Русије.

Данил Бесабаров, посланик доњег дома Руске думе изјавио је да Устав Русије дозвољава да територијални ентитет неке земље постане део Руске Федерације коментаришуц́и иницијативу Херсонске области која ће да затражи од Владимира Путина да Москва припоји ту област Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То би требало да буде урађено на основу међународног уговора који треба парламент да ратификује“, рекао је Бесабаров, преноси руска новинска агенција ТАСС.

Осврнуо се и на саму процедуру спајања дела територије Русији.

„Припајање области би захтевало обострану сагласност Русије и дотичне земље или једног њеног територијалног ентитета и ради се на основу добре воље и међународног уговора. Ово питање је иначе у надлежности председника државе. Ако територијални ентитет изађе са иницијативом за придруживање Русији, председник онда треба да обавести парламент, затим да одржи консултације ако је потребно и да обавести владу. Након тога израђује се нацрт уговора који се потом шаље Уставном суду на разматрање и одобрење“, навео је Бесабаров.

Бесабаров је потом појаснио завршни део прокола и шта се дешава уколико Уставни суд процени да нацрт уговора није у супротности са Уставом.

„Уколико Уставни суд каже да нацрт уговора није у супротности са Уставом, споразум се подноси на ратификацију Државној думи и Савету Федерације након чега постаје закон“, закључио је Бесабаров.

Званичник којег је Москва поставила у украјинском Херсону изјавио је пре два дана да ће администрација тог региона тражити од председника Русије Владимира Путина да Москва припоји ту област Русији.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке