Свет

ОРБАН ПОВУКАО НЕВЕРОВАТАН ПОТЕЗ! Мађарска изазвала “ЗЕМЉОТРЕС“ у Бриселу

Аналитички центар који финансира нелиберални мађарски премијер Виктор Орбан изазваће прави земљотрес у Бриселу када буде покренут овог месеца, пише „Политико“.

МЦЦ Брисел – огранак Колегијума Матијас Корвин (МЦЦ), колеџа са седиштем у Будимпешти који је контроверзно примио милијарде форинти од Орбанове владе – планира да „пружи алтернативу“ за „поларизовани културни пејзаж“ Европе, према једном од његових оснивача.

Центар, подржан од стране мађарске десничарске владе која је у сукобу са институцијама Европске уније, уздрмаће „екосистем“ аналитичких центара у Бриселу којим тренутно доминира углавном хомогена, проевропска мисао.

У тексту за „Политико“, мађарско-канадски академик и директор новог труста мозгова Франк Фуреди рекао је да жели да промовише „зрелу, промишљену дискусију о културним тензијама које преовлађују на континенту“, тврдећи да од Орбановог реизбора у априлу, антимађарска осећања су у порасту.

Фуреди – који ће водити центар заједно са Вернером Пацелтом са Универзитета у Дрездену као директором истраживања – додао је у свом тексту да „Мађарску мрзе западни културни ратници из једноставног разлога што се усуђује да доводи у питање њихов посттрадиционалистички поглед на свет подстакнут идентитетом и политиком“.

Али одмах је дошло до реакције критичара Орбанове владе, која је годинама у завади са ЕУ око низа питања укључујући назадовање у погледу владавине права и ЛГБТ права.

Иштван Ујхељи, мађарски опозициони посланик у Европском парламенту из групе Социјалисти и демократе, рекао је за „Политико“ да је тај потез у складу са „стратешком кампањом коју Фидес (Орбанова владајућа партија) већ дуже време спроводи у циљу стварања анти-ЕУ, крајње десничарске политичке моћи у Бриселу“. Он је додао да је „штета што је МЦЦ постао оруђе у томе“.

Каталин Чех, чланица мађарске опозиционе партије Моментум, такође се придружила хору критика. Она је рекла да је Фидес много уложио у стварање „алт-рајт интелектуалног универзума око њихове политике“, са низом „протрамповских америчких познатих личности“ које долазе у Будимпешту.

Канцеларија МЦЦ у Бриселу је само проширење овог покушаја да се успостави коалиција крајње деснице, додала је Чехова – која верује да је пројекат осуђен на пропаст због Орбанове „екстремне изолације“ у Бриселу и западне оријентације мађарске омладине.

Али врх истраживачког центра је оптимистичан. Суоснивач Фуреди рекао је за „Политико“ у телефонском интервјуу да већ ради на пројекту под називом „Чега се европски људи плаше“ и да планира да објави годишњи такозвани Барометар страха – који ће изложити питања која „заокупљају људе у различитим ЕУ земљама“.

Фуреди је додао да ће фокус центра бити на образовању и редовном довођењу студената из Мађарске у Брисел. Прва група мађарских студената посетила је белгијски град прошле недеље, састала се са медијима, посланицима ЕП из странке Фидес и имала предавања о историји и институцијама ЕУ.

Орбанов политички директор Балаж Орбан, који председава одбором повереника МЦЦ-а, рекао је прошле недеље да ће тај аналитички центар помоћи да се Мађарска учини „интелектуалном електраном у којој МЦЦ игра кључну улогу“.

Тренутно, МЦЦ Брисел запошљава неколико људи, укључујући два истраживача, административно особље и директора за комуникације, који је рекао да се очекује да ће се број удвостручити следеће године.

Центар планира да званично почне са радом 15. новембра са уводном конференцијом са дискусијама о будућности Европе. Говорници и учесници ће доћи из земаља укључујући Пољску, Италију, Велику Британију и Мађарску, наводи Фуреди.

 

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930