Свет

ОРБАН ПОВУКАО НЕВЕРОВАТАН ПОТЕЗ! Мађарска изазвала “ЗЕМЉОТРЕС“ у Бриселу

Аналитички центар који финансира нелиберални мађарски премијер Виктор Орбан изазваће прави земљотрес у Бриселу када буде покренут овог месеца, пише „Политико“.

МЦЦ Брисел – огранак Колегијума Матијас Корвин (МЦЦ), колеџа са седиштем у Будимпешти који је контроверзно примио милијарде форинти од Орбанове владе – планира да „пружи алтернативу“ за „поларизовани културни пејзаж“ Европе, према једном од његових оснивача.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Центар, подржан од стране мађарске десничарске владе која је у сукобу са институцијама Европске уније, уздрмаће „екосистем“ аналитичких центара у Бриселу којим тренутно доминира углавном хомогена, проевропска мисао.

У тексту за „Политико“, мађарско-канадски академик и директор новог труста мозгова Франк Фуреди рекао је да жели да промовише „зрелу, промишљену дискусију о културним тензијама које преовлађују на континенту“, тврдећи да од Орбановог реизбора у априлу, антимађарска осећања су у порасту.

Фуреди – који ће водити центар заједно са Вернером Пацелтом са Универзитета у Дрездену као директором истраживања – додао је у свом тексту да „Мађарску мрзе западни културни ратници из једноставног разлога што се усуђује да доводи у питање њихов посттрадиционалистички поглед на свет подстакнут идентитетом и политиком“.

Али одмах је дошло до реакције критичара Орбанове владе, која је годинама у завади са ЕУ око низа питања укључујући назадовање у погледу владавине права и ЛГБТ права.

Иштван Ујхељи, мађарски опозициони посланик у Европском парламенту из групе Социјалисти и демократе, рекао је за „Политико“ да је тај потез у складу са „стратешком кампањом коју Фидес (Орбанова владајућа партија) већ дуже време спроводи у циљу стварања анти-ЕУ, крајње десничарске политичке моћи у Бриселу“. Он је додао да је „штета што је МЦЦ постао оруђе у томе“.

Каталин Чех, чланица мађарске опозиционе партије Моментум, такође се придружила хору критика. Она је рекла да је Фидес много уложио у стварање „алт-рајт интелектуалног универзума око њихове политике“, са низом „протрамповских америчких познатих личности“ које долазе у Будимпешту.

Канцеларија МЦЦ у Бриселу је само проширење овог покушаја да се успостави коалиција крајње деснице, додала је Чехова – која верује да је пројекат осуђен на пропаст због Орбанове „екстремне изолације“ у Бриселу и западне оријентације мађарске омладине.

Али врх истраживачког центра је оптимистичан. Суоснивач Фуреди рекао је за „Политико“ у телефонском интервјуу да већ ради на пројекту под називом „Чега се европски људи плаше“ и да планира да објави годишњи такозвани Барометар страха – који ће изложити питања која „заокупљају људе у различитим ЕУ земљама“.

Фуреди је додао да ће фокус центра бити на образовању и редовном довођењу студената из Мађарске у Брисел. Прва група мађарских студената посетила је белгијски град прошле недеље, састала се са медијима, посланицима ЕП из странке Фидес и имала предавања о историји и институцијама ЕУ.

Орбанов политички директор Балаж Орбан, који председава одбором повереника МЦЦ-а, рекао је прошле недеље да ће тај аналитички центар помоћи да се Мађарска учини „интелектуалном електраном у којој МЦЦ игра кључну улогу“.

Тренутно, МЦЦ Брисел запошљава неколико људи, укључујући два истраживача, административно особље и директора за комуникације, који је рекао да се очекује да ће се број удвостручити следеће године.

Центар планира да званично почне са радом 15. новембра са уводном конференцијом са дискусијама о будућности Европе. Говорници и учесници ће доћи из земаља укључујући Пољску, Италију, Велику Британију и Мађарску, наводи Фуреди.

 

 

Извор: Srbija Danas