Свет

СПРЕМАЈТЕ ЗАЛИХЕ ВОДЕ И ХРАНЕ! Немачка страхује од ТОТАЛНОГ ПОМРАЧЕЊА

Фото: Pixabay.com

Савезна канцеларија за цивилну заштиту у Немачкој упозорила на гашење електроенергетске мреже у јануару и фебруару

Шеф немачке Савезне канцеларије за цивилну заштиту Ралф Тислер позвао је своје сународнике да праве залихе воде и конзервиране хране, јер ће током јануара и фебруара доћи до масовних рестрикција струје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морамо да претпоставимо да ће на зиму доћи до нестанака струје. Када то кажем, мислим на регионалне и привремене прекиде у снабдевању струјом. Узрок неће бити само недостатак енергије, него и циљана привремена искључења мреже са циљем да се заштити мрежа и не угрози свеукупно напајање“, рекао је у интервјуу за „Велт ам зонтаг“, истичући да ће најгори месеци бити јануар и фебруар.

Према његовим речима, локалне власти у многим немачким општинама су разрадиле прецизне планове и обезбедиле генераторе, те су спремне за могућност рестрикција струје, али су неке у много горој ситуацији.

„Очекујемо краткотрајна искључења, а не дуготрајна и великог обима, али и за то се треба припремити“, рекао је Тислер и грађанима препоручио да спреме залихе воде и конзервиране хране која би била довољна за десет дана, као и радио-апарате на батерије и свеће.

Немачка се суочава са могућим рестрикцијама струје због смањења испоруке гаса из Русије. Иако је Немачка намеравала да се постепено ослободи енергетске зависности од Русије, доток руских енергената је смањен много пре него што је било планирано услед санкција због рата у Украјини и саботажа на гасоводима Северни ток 1 и 2. Иако су складишта гаса готово пуна, стручњаци су забринути да те залихе неће издржати до краја зиме.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: информер.рс/RT