Свет

ЗЕЛЕНСКИ ПОСТАВИО УСЛОВЕ ЗА МИР: Председник Украјине послао поруку Русима

Украјински председник Володимир Зеленски поставио је услове за преговоре с Русијом, позивајући Москву да се придржава Повеље Уједињених нација (УН) и плати одштету за губитке узроковане ратом који још траје, пренела је данас Анадолија.

– Још једном: поновно успостављање територијалног интегритета, поштовање Повеље Уједињених нација, надокнада целокупне ратне штете, кажњавање сваког ратног злочинца и гаранције да се то неће поновити. Ово су апсолутно јасни услови – рекао је Зеленски у свом говору на Телеграм каналу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленски је, обраћајући се видеолинком на 27. Конференцији Уједињених нација о климатским променама, поновио апел за обнову територијалног интегритета Украјине, кажњавање сваког ратног злочинца и пружање гаранција да се то више неће поновити.

Раније овог месеца, украјински председник је рекао да је његова држава спремна да уђе у преговоре с Русијом само ако руске трупе напусте све делове Украјине, укључујући Крим и источне области Донбаса, које Русија де факто контролише од 2014. године.

Извор: Srbija Danas