Свет

Америка и савезници уједињени до краја, Русија не прихвата

Америка и њени савезници одобрили су ограничење цене нафте, што ће бити велики ударац на руску економију.

Ограничење цене руске нафте ограничиће приходе Русије за њен „илегални рат у Украјини“, кажу САД. Ограничење, које су западни савезници одобрили у петак, има за циљ да спречи земље да плаћају више од 60 долара (48 фунти) за барел руске сирове нафте из мора, наводи ББЦ. Та мера – која треба да ступи на снагу у понедељак – појачава притисак Запада на Русију због инвазије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјина је рекла да би ограничење које је предложио Запад требало преполовити. Русија је рекла да неће снабдевати земље које га спроводе. Ограничење цена је у септембру поставила група индустријски развијених земаља Г7 (САД, Канада, Велика Британија, Француска, Немачка, Италија, Јапан и ЕУ) у покушају да се угрози способност Москве да финансира рат у Украјини.

У заједничком саопштењу Г7, Европска унија и Аустралија навели су да је одлука донета како би се „спречила Русија да профитира од свог агресорског рата против Украјине“. Америчка министарка финансија Џенет Јелен рекла је да ће ограничење цена такође додатно ограничити финансије руског председника Владимира Путина и „ограничити приходе које користи за финансирање своје бруталне инвазије“, док би се избегло ометање глобалних снабдевања због чега би цене бензина могле да расту широм света.

„С обзиром на то да се руска економија већ смањује и да се њен буџет све више растеже, горња граница цена ће се одмах смањити на Путинов најважнији извор прихода“, рекла је она у саопштењу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија „неће прихватити“ ограничење цена, додајући да анализира тај потез, пренеле су руске новинске агенције. Британски канцелар Џереми Хант рекао је да Уједињено Краљевство неће поколебати у својој подршци Украјини и да ће наставити да тражи нове начине да „ограничи Путинове токове финансирања“.

Договор о ограничењу цена долази само неколико дана пре него што забрана руске сирове нафте која се увози морем ступи на снагу у целој ЕУ, такође 5. децембра. Граница цена – која треба да утиче на извоз нафте широм света – треба да то допуни. Земљама које потпишу политику коју води Г7 биће дозвољено да купују само нафту и нафтне деривате који се транспортују морем који се продају по или испод горње границе цена.

Западни савезници Украјине такође планирају да ускрате осигурање танкерима који испоручују руску нафту у земље које се не придржавају горње границе цена. Ово ће отежати Русији продају нафте изнад те цене. Високи руски политичар Леонид Слуцки рекао је новинској агенцији Тасс да ЕУ тиме угрожава сопствену енергетску безбедност.

Иако ће мере сигурно осетити Русија, ударац ће бити делимично ублажен њеним потезом да своју нафту продаје на друга тржишта као што су Индија и Кина – која су тренутно највећи појединачни купци руске сирове нафте.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО