Свет

Четири државе потписале

Лидери Азербејџана, Грузије, Румуније и Мађарске потписали су споразум о транспорту чисте енергије путем подводног електричног кабла у Црном мору.

Споразум између влада Азербејџана, Грузије, Румуније и Мађарске о стратешком партнерству у области развоја енергетике и транспорта повезаће две обале Црног мора и могао би да транспортује електричну енергију до Молдавије, Западног Балкана и Украјине, рекла је данас у Букурешту председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Лидери Азербејџана, Грузије, Румуније и Мађарске потписали су данас у Букурешту споразум о транспорту чисте енергије путем подводног електричног кабла у Црном мору из Азербејџана за Европу, преноси Ађерпрес.

„С обзиром на тренутни безбедносни контекст који обележава руски напад на Украјину треба да успоставимо бољу сарадњу и покажемо више солидарности за ублажавање заједничких проблема“, рекао је румунски председник Клаус Јоханис на састанку којем је присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је том приликом истакла да је стратегија ЕУ да напусти руска фосилна горива и да се окрене ка чистим изворима енергије са поузданим енергетским партнерима.

„Европска унија је успела да надокнади смањење руског гаса. Али не говоримо само о управљању новом геополитичком ситуацијом. Ради се о стварању будућности за нас у смислу чистих, доступних и сигурних извора енергије, а то су облици обновљиве енергије“, рекла је председница Европске комисије.

Фон дер Лајен је истакла да је ЕУ спремна да пружи финансијску подршку том пројекту када буде сачињена студија изводљивости.

Председница ЕК је рекла да ће овај пројекат повезати две обале Црног мора и даље са регионом Каспијског мора, како дигитално, тако и енергетски, као и да електрични кабл испод Црног мора пружа вишеструке могућности.

„Овај пројекат би могао да донесе значајне користи Грузији. То би могло да претвори земљу у чвориште електричне енергије и да је интегрише у тржиште електричне енергије ЕУ. Кабл испод Црног мора могао би да преноси струју до наших суседа у Молдавији и на Западном Балкану и наравно до Украјине. То ће помоћи у обнови украјинског енергетског система и обнови земље“ нагласила је Фон дер Лајен.

Споразумом је предвиђено да електрични кабл дужине 1.100 километара и снаге од 1.000 MV пролази испод Црног мора, од Азербејџана до Румуније, као део напора ЕУ да надомести енергију коју је добијала из Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2022.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031