Свет

„ЦРНО ИМ СЕ ПИШЕ!“ КИЈЕВ У ПАНИЦИ: Овог датума се све решава

Званичници Министарства одбране САД-а саставили су листу последица ако војска буде принуђена да делује по закону о једногодишњем привременом финансирању.

Једногодишња резолуција (ЦР) смањила би финансирање Министарства одбране за 29 милијарди долара (3,7 одсто), у поређењу са захтевом председника Џоа Бајдена за буџет за 2023.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЦР је закон о издвајањима који даје буџетска овлашћења савезним агенцијама да наставе са радом када Конгрес не донесе одлуку о издвајањима за следећу годину.

Према правилима буџета, оба дома Конгреса требало би да донесу 12 закона о потрошњи до краја септембра, који се затим међусобно координирају и финансирају владу за наредну годину, или до следећег септембра.

Међутим, Конгрес то никада не чини и уместо тога одлаже одлуку до крајњег рока. Ове године рок за постизање договора је 16. децембар.

Обе куће би сада требало, уместо да доносе појединачне законе, све да окупе у један огроман омнибус или ЦР.

Проблем је што до сада нису урадили скоро ништа по том питању, јер су били заузети изборима за Конгрес и заостају више него иначе.

Очекује се да ће усвојити „закрпу“ за краткорочно финансирање како би омогућили наставак преговора. Након што краткорочна закрпа истекне, могућ је једногодишњи ЦР, ако не могу да се договоре о дугорочној потрошњи.

Ове недеље, председница Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да је могуц́а једногодишња резолуција, назвавши је „последњом инстанцом“.

Према листи коју је видео Политико, једногодишњи ЦР би, између осталог, зауставио набавку новог стелт бомбардера Б-21 Раидер, смањио средства за куповину нових подморница са балистичким пројектилима класе Колумбија и обуставио војну помоћ у Украјину.

„Украјина је у кинетичкој битци, а ми смо њихов помоћник број један“, рекао је шеф финансија у Министарству одбране САД Мајкл Мекорд.

„Ако им понестане муниције, лоше им се пише“, рекао је.

Пентагон је забринут да би једногодишње финансирање представљало „претњу“ за одбрану САД.

„Не можемо да савладамо Кину везаних руку на леђима три, четири, пет или шест месеци сваке фискалне године“, додао је Мекорд.

Он је такође рекао да је „донекле оптимиста“ да би посланици могли да донесу свеобухватан закон до краја године, али је забринут јер нема информација да су званичници чак постигли оквирни договор о једногодишњем ЦР.

Демократе и републиканци су рекли да желе да финализирају пакет финансирања савезне владе у последњим недељама Конгреса овог месеца, уместо да га одлажу до следеће године, када подељени Конгрес можда неће моћи да постигне договор.

Републиканци су на прошлим изборима преузели Представнички дом, а званично ће преузети контролу у јануару наредне године.

Извор: Јутарњи лист