Свет

ИЗРАЕЛ ПРИЗЕМЉИО СВЕ АМЕРИЧКЕ Ф-35! Нова хаварија

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) одлучиле су у недељу да приземље 11 својих борбених авиона Ф-35А, након инцидента у Тексасу прошле недеље у којем се Ф-35Б лајтнинг II срушио током покушаја слетања.

– Из налаза и пренетих информација утврђено је да је овим авионима потребна посебна инспекција како би се искључила могућност поновљеног квара у израелском систему – рекао је медијима портпарол ИД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Првобитни преглед је показао да би авион који је испоручио САД могао имати сличне недостатке који су довели до пада у Тексасу, саопштила је ИД. Одлука да се авиони приземље и даље је донета из предострожности јер још није било јасно да ли израелски Ф-35 имају сличан проблем.

Амерички Ф-35Б се срушио током процедуре вертикалног слетања у ваздушну базу у северном Тексасу прошлог четвртка, што је навело пилота да се катапултира из авиона скоро на нивоу писте. Израелском Ф-35А у потпуности недостаје могућност вертикалног слетања.

То је други пут да је Израел само ове године обуставио летове Ф-35. Још у јулу, Тел Авив је већ приземљио авионе на неко време након што је откривен квар седишта за избацивање. САД су у то време приземљиле целу своју флоту Ф-35.

Проглашен од Вашингтона и америчког произвођача оружја и ваздухопловства Локхид Мартин као један од најнапреднијих борбених авиона икада развијених, пројекат Ф-35 био је скуп за америчке пореске обвезнике, који су платили рачун за дуги низ одлагања , кварови и прекорачења трошкова. Ипак, амерички савезници, укључујући Канаду, Немачку и Финску, стали су у ред да купе авион – пренео је РТ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

Ознаке