Свет

УКРАЈИНЦИ ВЕРУЈУ ДА РУСИЈА ПРИПРЕМА ТРУПЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Страхују да се спрема напад на…

Кијев је оптужио Москву да обучава нове снаге у Белорусији док се припрема за нови напад на север Украјине. Бригадни генерал украјинске војске Алексеј Громов рекао је да Русија жели да претвори рат у Украјини у дуготрајни војни сукоб и да обучава нове трупе на територији суседне Белорусије, док се у Кијеву у последње време све чешће говори о реалној опасности да се отвори „белоруски фронт“, али и да се та земља активно укључи у рат, преноси Блиц.

Један од показатеља да ће се белоруски председник Александар Лукашенко придружити рату Русије против Украјине десио се у уторак рано ујутру – Белорусија је почела брзо да распоређује своје трупе на украјинској граници, а министарство одбране земље најавило је „изненадну проверу борбене готовости“, након чега је она подигнута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су се такве изненадне вежбе већ дешавале од почетка рата, овај пут долазе усред других знакова који указују на то да се Лукашенко спрема да изда коначна наређења.

Белоруски медији пишу о све већем броју војника који се окупљају ове недеље на граници са Украјином. Локални сведоци такође извештавају да су белоруске снаге почеле да граде прелазе понтонским чамцима преко реке Березине у близини границе, очигледно ради брзог пребацивања опреме у Украјину. Поред тога, руски ловци МиГ-31К, који могу да носе хиперсоничне балистичке ракете са ваздушним лансирањем, стигли су у ваздушне базе у Белорусији.

Новинарка из Минска Хана Љубаков поделила је информације које је чула од војске на терену у Белорусији о потенцијалном нападу на Украјину који Русија планира.

– Помињао се јануар, али није јасно да ли би то могло да се деси тако брзо са територије Белорусије. Оно што је јасно јесте да Русија неће одустати од свог плана да освоји Кијев, а најближи пут је преко Белорусије. Лукашенко помаже на све начине, осим у размештању белоруских трупа. Једини начин да их пошаље је као део заједничких снага заједно са Русијом. Не смемо дозволити да се ово деси – написала је на Твитеру.

Још један злослутан знак је изненада најава посете Путина Белорусији, прва после више од три године. Разговори у понедељак ће се односити на „руско-белоруску интеграцију“, пошто су две земље закључиле више споразума у војној области, наведено је у саопштењу Минска.

Белорусија служи руским трупама као позадинска база за офанзиву у Украјини од фебруара, али белоруска војска до сада није учествовала у борбама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц

Ознаке