Свет

90 СЕКУНДИ ДО ПОНОЋИ: Свет на корак до тоталне катастрофе

Фото: Pixabay.com

Деведесет је секунди до поноћи, што значи да човечанство није никад било ближе планетарној катаклизми, објавила је у уторак скупина научника који прате Сат судњег дана који не одбројава време, већ упозорава на опасност од нуклеарних, еколошких и технолошких претњи.

Билтен нуклеарних научника, непрофитна организација која од 1947. води тај симболичан пројект, објавила је на конференцији за новинаре у Вашингтону свој нови сат који мери близину светске катастрофе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Казаљке сата помакнуте су за 10 секунди и сада су на 90 секунди до поноћи, све ближе неминовној катаклизми која, надају се стручњаци, никад неће наступити.

Године 2020. сат је постављен на 100 секунди до поноћи, што је тада био рекорд од његова настанка.

„Помичемо сат и најближи је поноћи него икад“, рекли су научници када су објавили сат, додајући да су такву одлуку донели због све веће опасности од рата у Украјини, али не само због тога.

У почетку, након Другог светског рата, казаљке сата су показивале седам минута до поноћи. Године 1991., на крају Хладног рата, враћене су на 17 минута до поноћи. У 1953. те у 2018. и 2019. показивале су два минута до поноћи.

Билтен нуклеарних научника основао је 1945. Алберт Ајнштајн и стручњаци који су радили на пројекту Манхаттан који је произвео прву атомску бомбу. Друштво сваке године објављује нови сат прилагођавајући казаљке у складу с догађањима у свету.

Извор: ЗИМО