Србија

ПОМЕРЕНА ГРАНИЦА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ОД НОВЕ ГОДИНЕ: Ово су нова правила за жене и мушкарце

Фото: Јутјуб

Нова правила за пензионисање жена почела су да важе 1. јануара, а услови за одлазак у редовну пензију за мушкараце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању.

Наиме, жене у старосну пензију сада могу са 63 године и 6 месеци живота, уместо 63 године и четири месеца, колико је потребно прошле године. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, мушкарци у старосну пензију иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године, па ће се за жене услови за пензију мењати и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. Услови ће се мењати сваке године све до 2032. када ће жене у пензију моћи са 65 година старости.

Превремена пензија

Промењени су услови и граница за одлазак у превремену пензију и то за оба пола. Према новим правилима, мушкарци ове године у превремену пензију иду са 40 година стажа осигурања и најмање 60 година. За жене је услов 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота.

За оба пола је, међутим, једнако правила по могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Постоји само један услов, а то је да је послодавац време током редовно уплаћивао доприносе.

У Фонду ПИО појашњавају да се пензија у овом случају трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а укупан износ умањења за превремену старосну пензију може максимално да износи 20,4 процента.

На примеру старосне пензије у висини од 30.000 динара, уколико се превремено пензионишете три године раније, онда би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно да би износио 26.300 динара.

Услови за одлазак у превремену старосну пензију ће се подизати до 2024. године, када ће услов и за жене и мушкарце бити 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Када је реч о индексацији пензија, оне ће се усклађивати по тзв. швајцарској формули плус, према којој ће начин усклађивања зависити да ли је учешће новца неопходног за исплату пензија мање од 10 одсто или веће од 10,5 бруто домаћег производа. Уколико је учешће мање од 10 одсто, пензије ће се усклађивати према кретању нето плата, уколико учешће износи између 10 и 10,5 одсто, усклађиваће се као и до сада, односно у проценту који представла збир половине процента инфлације и кретања нето плате, а ако учешће пензија у БДП-у буде 10,5 одсто или више, примања најстаријих ће се усклађивати са инфлацијом, преноси нсузиво писање Тањуга.

Повишица од 12,1 одсто која пензионерима следује од исплате јануарске пензије добијена је применом првог модела, будући да пензије у БДП-у тренутно учествују са 9,5 одсто.

Извор: Курир.рс