Свет

ПРЕ НЕГО ШТО БРЗО НАПУСТЕ УКРАЈИНУ АМЕРИКАНЦИ ЋЕ ДОЖИВЕТИ ОВО!

САД ће доживети „вијетнамски исход” пре брзог изласка из Украјине. Ово мишљење изнео је бивши британски дипломата Алистер Крук у чланку за „Стратешку културу“.

Украјински сукоб није ишао по плану САД, а конфронтација са Русијом постепено води Запад ка заласку сунца. Према речима аутора, то се догодило из више разлога. Први је осећај сопствене искључивости, који спречава Вашингтон и његове савезнике да трезвено погледају шта се дешава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Данас живимо у нарцизму који је пореметио стратешко размишљање: Запад не може а да се не осећа као да је у центру универзума“, каже се у чланку.

Други разлог је тај што САД постављају контрадикторне циљеве, да одрже хегемонију долара и ослабе Русију.

„Ствар је у томе што се ова два циља не укрштају, већ се разилазе у различитим правцима“, каже Крук.

Украјински сукоб, који је Запад покренуо да ослаби Русију, показао се неуспешним. Украјинска армија, која се већ опрема последњим војним залихама западних земаља, не може да преокрене ток битака, а руске трупе преузимају иницијативу. Истовремено, сами европски и амерички политичари јасно су ставили до знања Москви да им не треба веровати.

„Русија ће наметнути услове за пораз Украјине – шта год то значило у географском и политичком смислу. Са западним „колегама“ нема шта да се расправља. Овај „мост“ је спаљен када су Ангела Меркел и Франсоа Оланд признали да је западна стратегија од „револуције“ на Мајдану и даље – укључујући споразуме из Минска – била трик да се прикрију заступничке ратне припреме НАТО-а против Русије.

Аутор наглашава да колосална војна помоћ, која је већ исцрпила магацине земаља НАТО-а, Украјини није донела победу. Очекивати да ће се то десити у будућности је бесмислено, пошто су залихе оружја већ при крају, а поделе на Западу се продубљују. Према речима Алистера Крука, ускоро ће власти САД почети да припремају јавност за коначни неуспех у Украјини, као што је то било за време рата у Вијетнаму.

„Дакле, да ли ће Вашингтон почети да припрема јавност понављајући неоконзервативни наратив о Вијетнаму: „Победили бисмо да је Запад показао снагу своје одлучности. И онда брзо „напустити“ Украјину, остављајући ову причу да избледи? Врло је могуће“, каже Алистер Крук.

 

 

Извор: Wебтрибуне