Свет

ПРЕМИЈЕР ДРЖАВЕ УПОЗОРАВА: “На ивици смо функционисања“, ДЕЦА су у питању!

Због ниске стопе наталитета Јапан се као друштво нашао „на ивици функционисања“, рекао је премијер Јапана Фумио Кишида.

У обраћању посланицима, Кишида је истакао хитност ситуације „која не може да чека и не може да буде одложена“. Он је изразио жељу да влада удвостручи своје издвајања за подстицање наталитета и најавио да ће нова владина комисија која ће се бавити овим проблемом започети са радом у априлу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јапан има 125 милиона становника, а прошле године се у земљи родило мање од 800.000 беба, што је драстичан пад у односу на седамдесете године прошлог века, када се годишње рађало више од два милиона Јапанаца, преноси ББЦ.

У неколико последњих деценија је порастао очекивани животни век Јапанаца, а тиме је и повећан број старијих људи у земљи, али удео радно активног становништва је због ниске стопе рађања у константном паду. У Јапану живи друга најстарија популација на свету после Монака, а по суморним прогнозама азијска земља може да изгуби петину садашње популације до 2050. године.

Ниску стопу наталитета у Јапану, али и околним азијским земљама, изазвало је више фактора, међу којима су растући трошкови живота, већа запосленост жена, али и боља приступачност контрацепције, која води до тога да жене добровољно бирају да имају мање деце.

Земља излазећег сунца има веома строге законе о имиграцији, али неки стручњаци управо због ниске стопе наталитета позивају на мере које би омогућиле да више странаца може да живи и ради у Јапану.

 

Извор: Srbija Danas