Русија

РУСИЈА У УКРАЈИНИ ИЗГУБИЛА С-400?

Руска војска је наводно изгубила један од својих најмоћнијих система противваздушне одбране средњег и дугог домета, С-400 Тријумф, у Украјини. Ово је први пут да је дошло до губитка овог најнапреднијег система, за који војни стручњаци верују да је, уз амерички THAAD, тренутно најбољи и најсавременији противваздушни систем на свету.

Снимци уништеног руског система, снимљени у области Запорожја, већ дуже време круже друштвеним мрежама, али се до сада веровало да је то слабија верзија С-300, а не С-400. Међутим, након што су се појавиле оштрије фотографије, стручњаци су сада закључили да је лансер 5П85СМ2-01, иначе део система С-400, ипак уништен. Да је реч о систему С-400 сматра и сајт Орикс који прикупља отворене изворе информација о губицима војне опреме у рату у Украјини, мада ове информације није могуће проверити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НАТО овај систем назива СА-21 „Гровлер“, а развила га је руска војна компанија Алмаз. До 1999. године носио је назив „С-300 ПМУ3“, а део овог система, панорамски радар Н6Е једини је у свету који има познате могуц́ности детекције летелица са ниским радарским отиском, тзв. „невидљивих” стелт авиона на удаљености од чак 150 километара. Руси су се хвалили да С-400 Тријумф може да обори и амерички стелт бомбардер „Ф-35 лајтинг II”.

С-400 се користи за одбрану од непријатељских борбених авиона, бомбардера и дронова, као и балистичких и крстарећих пројектила. Један С-400 има два радара и 6 до 12 транспортно-лансирних возила, од којих свако може да испали четири пројектила. Систем такође користи неколико типова ракета, од кратког до великог домета. С-400 је својевремено развијен као одговор на Стратешку одбрамбену иницијативу америчког председника Роналда Регана, познату као „Ратови звезда“.

Русија је 2007. године формирала четири пука С-400 за одбрану националног ваздушног простора у Московској области, Калињинградској области и Источном војном региону на Пацифику.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Слободна Далмација