Србија

СРБИЈА ПРЕД РЕФЕРЕНДУМОМ!? Ово су ДВА сценарија за КОСОВО!

Седница Владе Србије, на којој је председник Александар Вучић известио министре о предлогу „међународне петорке“ за Косову и Метохију, могла би да буде најзначајнија у модерној историји Србије, а Вучић је од чланова кабинета у Немањиној тражио три ствари: пуну посвећеност, марљивост и још жешћи и снажнији рад у будућности. Председник Србије се затим у вечерњим часовима обратио нацији, а аналитичари оцењују за Курир да би неки од следећих корака могли бити или скупштинска расправа или расписивање референдума о косовском питању.

Најтежи састанак

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу са седнице, која је трајала око сат и по, наводи се да је председник Вучић затражио од чланова Владе пуну посвећеност, марљивост, још жешћи и снажнији рад у будућности, а договорено је да председник, Влада Србије и сви органи извршне власти раде синхронизовано и јединствено.

Вучић је раније, након састанка прошлог петка с међународном делегацијом, коју су чинили специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, али и саветник немачког канцелара за спољну политику и безбедност Јенс Плетнер, изасланик француског председника Емануел Боне и саветник италијанског премијера за спољну политику и безбедност Франческо Тало, рекао да је ово био можда најтежи састанак досад, али да ће, пре коначне одлуке, о свему обавестити и Владу, Скупштину Србије, представнике странака, али пре свега грађане.

И премијерка Србије Ана Брнабић казала је да „ништа неће бити сакривено од народа“ и да ће о свему заправо одлучивати грађани Србије.

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић каже за Курир да реченица да ће „грађани одлучивати о свему“ за њега, али и за већину значи расписивање референдума о косовском питању, што је свакако један од могућих сценарија.

Шта је на столу

– Наравно да референдум не искључује скупштинску расправу, унутрашњи дијалог… Разговори с политичким партијама имају смисла као припрема за расправе у Скупштини. Наглашавам озбиљност ситуације и сматрам да су, више него икада раније, неопходне одговорност, пуна истина и отвореност, јер је тренутак када се одлучује о опстанку целовитости и слободи. Важно је да се грађанима отворено каже да би сагласност за улазак тзв. државе Косово у УН било фактичко признање независности нечега што је створено силом и безакоњем. Сада је тренутак да будемо начисто, искрени и одговорни и према себи, али и према будућим генерацијама. Запад очигледно не жели целовиту и независну Србију, већ фрагментирану, покорену и послушну, без Русије и Кине као стратешких партнера – казао је Јовановић.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за Курир да је тешко претпостављати било шта док јавност није упозната шта је конкретно био предлог „велике петорке“.

– Влада је упозната, али ту неће бити донесене одлуке. Ако је питање статуса државе, онда се расписује референдум, ако није, онда постоје други механизми, али знају се процедуре за све. Пре тога морамо сазнати шта је тачно на столу – казао је Миливојевић.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун казао је да Приштина не поштује све што је договорено и да се сада на њих врши притисак западних земаља да се реализује ЗСО.

– Вучићев посао је да се суочава с проблемима, да их у договору са осталим политичким субјектима, са извршном влашћу, са парламентом решава и на њему је да иницира и мислим да је он то већ рекао након састанка с „петорком“, да ће обавити консултације са свим кључним актерима на нашој политичкој сцени. На њему је да иницира тражење нашег пута у решавању косметског проблема. У јавности се створила прилично велика тензија, а француско-немачки предлог само је основа за разговор – казао је Дрецун за РТС.

Ивица Дачић, шеф дипломатије:

Формирање ЗСО суштинско питање

Шеф дипломатије и први потпредседник Владе Ивица Дачић казао је да је формирање ЗСО суштина Бриселског споразума, да није предвиђено да буде невладина организација и да ће Србија „инсистирати на њеном хитном формирању, као предуслову разговора о неком политичком плану или предлогу о решењу између Београда и Приштине“.

Дачић је казао и да је „у оваквим ситуацијама од суштинског значаја за виталне државне и националне интересе да у држави постоји политичко и државно јединство“, али да би неке опозиционе странке подржале све што се тражи и „чак би и додале нешто што нико није ни написао“:

– Имате и други део опозиције, који на свој начин има негативну улогу, зато што подстиче ратне бубњеве онда када им време није. Најважнија ствар је мудро и одлучно наставити дијалог, с јасним циљем да ми желимо да будемо део модерног света, желимо у ЕУ и желимо економски развој – рекао је Дачић.

Петер Стано:

Борељ ће обавестити шефове дипломатије ЕУ о дијалогу

Високи представник ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ обавестиће шефове европских дипломатија о наредним корацима у процесу нормализације односа између Србије и Косова, саопштио је јуче портпарол ЕУ Петер Стано. Борељ ће министре иностраних послова на састанку обавестити и о прошлонедељној посети делегације Косову и Србији, најавио је Стано и додао да ће се о детаљима говорити после састанка министара спољних послова ЕУ.

 

 

Извор: Курир