Свет

СТИГЛЕ ТВРДЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Украјинска војска разматра повлачење!

За Бахмут се воде беспоштедне борбе између двеју страна

Украјинске трупе разматрају могућност повлачења из Бахмута (Артјомовска), пише лист „Вашингтон пост“. Како се наводи у чланку, Украјина се суочава са тешким одлукама о томе колико ће снага послати у град, јер је „принуђена“ да наредних месеци покрене нову контраофанзиву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Изгубили смо много другова који су бранили град, тако да не желимо сада да га предајемо. Али могуће је да ће привремено повлачење трупа спасити неке од наших људи – изјавио је неименовани украјински командант. Он је додао да се његова јединица суочила са „великим губицима“ у Бахмуту.

Командант обавештајног батаљона Јуриј Скала је, са своје стране, напоменуо да ће војно руководство предузети неопходне мере уколико буде потребан „тактички маневар“, пише лист.

– Подржаћу одлуку главнокомандујућег о тактичком маневру и стварању нове линије одбране, ако постане јасно да су губици превелики – рекао је Скала. Међутим, лист истиче да би чак и организовано повлачење из Бахмута било тешко са политичког становишта.

Министарство одбране Русије је у петак саопштило да ослобађање Соледара, које је завршено 12. јануара увече и значајно у смислу развоја офанзивних дејстава, омогућава да украјинске трупе у Бахмуту буду одсечене од снабдевања и потом опкољене.

Бахмут се налази у делу Доњецке области под контролом Кијева, северно од великог града Горловке, и важно је транспортно чвориште за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу. Соледар се налази отприлике 10 километара од Бахмута.

 

 

Извор: Srbija Danas