Свет

УДАРНО: РУСКИ РАТНИ БРОД ПЛОВИ КА ОБАЛИ САД!?

Руски ратни брод наоружан ракетама Циркон плови ка америчкој обали са „незаустављивим“ хиперсоничним ракетама, пише Тхе Сун, позивајући се на извештаје НАТО-а са терена.

Фрегату „Адмирал Горшков“ са вођеним пројектилима помно прати морнарица НАТО-а. Руски ратни брод је наоружан ракетама Циркон које могу да достигну брзину од 10.700 километара на сат, девет пута већу од брзине звука, и може да носи нуклеарно оружје. Фрегата носи и ракете Калибр које је Русија користила у агресији на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према непотврђеном извештају руског Телеграм канала, брод је примећен на радару у међународним водама Атлантског океана, али на удаљености у домету америчке обале. Министарство одбране Русије још није коментарисало ову информацију, која је објављена након што је британска Краљевска морнарица пресрела руску фрегату у Ламаншу почетком овог месеца.

Одлазак ове фрегате из арктичке поморске базе Североморск 4. јануара руски председник Владимир Путин је поздравио као „важан, ако не и изузетно значајан догађај”. Он је јасно ставио до знања да је мисија ове фрегате да покаже снагу Западу. Он се такође хвалио да НАТО није дорастао најновијој генерацији руске хиперсоничне ватрене моћи.

– Ниједна земља нема ништа слично Циркону. Сигуран сам да ће тако моћно оружје омогућити поуздану заштиту Русије од потенцијалних спољних претњи и помоћи у обезбеђивању националних интереса наше земље, рекао је тада Путин.

Москва се раније хвалила да је ова фрегата „најопаснији непријатељ ратних бродова у светским океанима“. Прошле године, пројектил Циркон је пробно испаљен са „Адмирала Горшкова“ у Баренцовом мору и погодио је циљ удаљен 1.000 километара у Белом мору. Капетан фрегате Игор Крохмал је тада рекао: „Нико нец́е видети лансирање ракете и њен лет“. Видец́е то тек када погоди мету“.

Фрегата ‘Адмирал Горшков’ је у овој мисији требало да исплови у Индијски океан, а следећег месеца се очекује да учествује у заједничким војним вежбама са кинеском и јужноафричком морнарицом у близини лука Дурбана и Ричардс залива у јужноафричким водама.

 

 

Извор: Мондо