Регион

УХАПШЕНИ РУСКИ АГЕНТИ У ГЛАВНОМ ГРАДУ! Шпијунирали по свима познатој методи

Фото: Pixabay.com
Pixabay.com

Словеначка обавештајно-безбедносна служба открила је у Љубљани двојицу страних држављана који су шпијунирали за Русију.

Она их је заједно са Националним истражним бироом ухапсила. Двојици осумњичених за кривична дела шпијунаже и провере лажног садржаја прети укупно до осам година затвора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању листа Дело, руски шпијун са држављанством једне од јужноамеричких земаља (најмање једна од њих наводно има аргентинско држављанство) наводно ради под лажним идентитетом. У процесуирању и хапшењу осумњичених учествовао је и Национални истражни биро (НПУ). Ухапшени су у изнајмљеној канцеларији у пословној згради у Љубљани код Бежиграда.

Преткривични поступак је незванично покренут у Окружном државном тужилаштву у Љубљани на основу саопштења словеначке Обавештајно-безбедносне службе Сова.

Истражно одељење Окружног суда у Љубљани поднело је у децембру прошле године захтев за спровођење истраге против два физичка лица приведена суду за кривично дело шпијунаже.

Истрага се води због сумње да је извршено кривично дело шпијунажа за страну обавештајну службу и кривична дела провера лажног садржаја. За кривично дело шпијунаже прети им казна затвора од шест месеци до пет година, а за кривично дело провере лажног садржаја казна затвора до три године.

Верује се да су двојица руских агената који су радили у улици Парма служили руској војној обавештајној служби ГРУ и да су деловали као део сложеног програма који су контраобавештајци у Сједињеним Државама назвали „илегали“. Реч је о високо дисперзованој мрежи високо обучених „спавачких агената“, који углавном имају лажне идентитете и држављанства трец́их земаља, често јужноамеричких земаља, а најчешц́е делују под окриљем војне обавештајне службе ГРУ. У САД су међу њима откривени и шпијуни обавештајне службе руског МИП-а СВР.

Неколико хапшења руских шпијуна такође у иностранству
Јосе Ассис Гиаммариас, бразилски академик и истраживач на Универзитету у Тромсоу, ухапшен је у Норвешкој прошлог октобра. Како су норвешки обавештајци открили, бразилски истраживач је заправо руски обавештајац Михаил Микушин.

Прошлог лета, холандска обавештајна служба АИВД ухапсила је у Хагу и бразилског држављанина Виктора Мулера Фереиру, који је заправо био агент ГРУ Сергеј Владимирович Черкасов. Кроз контакт са стажистом покушао је да се инфилтрира у Међународни кривични суд у Хагу, који истражује ратне злочине Русије у Украјини.

Такође, недавно су откривени руски агенти и сарадници руских обавештајних служби у Шведској, Немачкој, Аустрији, Италији, Мађарској, Пољској, Молдавији и Летонији. Међу њима су били парламентарци, званичници, припадници оружаних снага, бизнисмени, као и радник на железници у Летонији који је фотографисао и снимао кретање НАТО трупа и снимак слао контактима у руским обавештајним службама.

 

 

Извор: Srbija Danas