Свет

БИВШИ ПРЕМИЈЕР ИЗРАЕЛА ПРИЗНАО: Све сам договорио са Путином и Зеленским, рат би био окончан, али…

Бивши израелски премијер Нафтали Бенет рекао је да су САД и западни савезници „блокирали“ његове напоре да посредује између Русије и Украјине у окончању рата.

Бенет је 4. марта 2022. године отпутовао у Русију да се састане са председником Владимиром Путином, тврди он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу је детаљно описао своје наводно посредовање између Путина и тадашњег украјинског председника Володимира Зеленског, за које је рекао да је координирао са САД, Француском, Немачком и Великом Британијом.

Бенет је рекао да су се обе стране сложиле на велике уступке током посредовања. Што се тиче руске стране, он је рекао да су одустали од „денацификације“ као услова за прекид ватре. Бенет је дефинисао „денацификацију“ као уклањање Зеленског.

Током састанка у Москви са Путином, Бенет је рекао да је руски лидер дао уверавања да неће покушати да убије Зеленског. Још један уступак који је Русија направила, према Бенету, јесте да неће тражити разоружање Украјине.

За украјинску страну, Зеленски је „одустао“ од тражења чланства у НАТО-у, што је Бенет рекао да је „разлог“ за руску инвазију. Бенет је рекао да је тадашњи британски премијер Борис Џонсон заузео „агресиван став“, док су француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц били „прагматичнији“. Бенет је рекао да је председник Бајден усвојио „оба“ става.

Али на крају су се западни лидери, тврди Бенет, успротивили његовим ставовима.

„Ово ћу рећи у ширем смислу. Мислим да је постојала легитимна одлука Запада да настави да удара Путина и да не преговара“, рекао је Бенет.

На питање да ли су западне силе „блокирале“ посредовање, Бенет је рекао: „Блокирали су то, а ја сам мислио да су погрешили“.

Он тврди да му је Путин обећао да неће убити Зеленског

Бенет, који је у то време био премијер Израела, био је први западни лидер који је посетио Путина у Москви након почетка рата.

Пре недељу дана је на Фејсбуку објавио да му је Путин обећао да неће убити Зеленског.

„Знао сам да је Зеленски у опасности, био је у бункеру чија локација није позната“, додао је он. Стога је, после три до четири сата разговора, питао руског председника да ли жели да убије Зеленског, што је Путин негирао, рекао је Бенет.

Бенет је замолио Путина да му да реч: „Рекао је, ‘Нећу да убијем Зеленског’.“ Додао је да је позвао Зеленског директно након састанка док се возио од Кремља до аеродрома.

„Слушај, управо сам био на састанку, неће те убити“, рекао је Зеленском.

Зеленски га је питао да ли је сигуран, а Бенет је одговорио: „Сто посто“.

Два сата касније украјински председник је снимио снимак из свог кабинета у којем тврди да се не плаши за сопствени живот.

Извор: Индекс