Свет

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НОВИ ЧЕРНОБИЉ У СРЕД АМЕРИКЕ! После овог инцидента рибе умиру, људи беже!

Ако се остваре најмрачнија упозорења, могло би да остане упамћено као амерички Чернобиљ.

Када чујете име Источна Палестина, вероватно ћете помислити да се односи на део Палестине, а не на мали град у америчкој држави Охајо. Мало људи изван америчког средњег запада је чуло за ово место, а камоли било ко изван САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али то место, ако се остваре најмрачнија упозорења, могло би да остане упамћено као амерички Чернобиљ, или барем „мини Чернобиљ“, како је то навео „Бусинесс Инсидер“. Судећи према тренутно доступним информацијама, ово поређење би могло бити оправдано како са аспекта неодговорног реаговања надлежних служби, укључујући и потенцијално заташкавање, тако и са аспекта опасности по здравље људи и животну средину.

Теретни воз приватне железничке компаније „Норфолк Соутхерн Раилwаy“, који је саобраћао од Илиноиса до Пенсилваније, 3. фебруара је доживео несрећу у којој је 50 од 150 вагона искочило из шина у близини овог места. Проблем је што је 10 вагона било напуњено опасним материјама.

Прво се сазнало за винил хлорид, безбојни гас који се користи у производњи пластичног ПВЦ-а и који се на сунчевој светлости може да се разгради у формалдехид и сличне токсичне хемикалије. Само по себи може да изазове цирозу или рак јетре, барем у случају хроничне изложености. Краткорочно, изазива главобољу, мучнину, утрнулост, пецкање и сличне симптоме, а такође је и веома запаљив.

Америчка агенција за заштиту животне средине (ЕПА) тек је накнадно саопштила да се у вагонима налазе и друге хемикалије, попут етилен гликол монобутил етра, етилхексил акрилата, бутилакрилата и изобутилена.

Отровне хемикалије „контролисано“ изгореле
Скоро све ове хемикалије се сматрају канцерогенима или потенцијално канцерогенима и/или респираторним иритантима. И изгледа да су све испуштене у околину. Поред мањих експлозија и пожара који су се десили током несреће, „Норфолк Соутхерн“ је 6. фебруара, уз дозволу локалних власти и надлежних служби попут ЕПА, одлучио да спроведе „контролисану ватру“ и тако се реши расутог, а опасног терета.

Акцију су назвали „успешном“, уз образложење да је спречила спонтану, неконтролисану експлозију, иако су отровне хемикалије и даље „контролисано“ испуштане у ваздух.

Да ствар буде још апсурднија, „Норфолк Соутхерн“ је објавио мапу црвених и наранџастих зона евакуације и кажу да ће свако ко остане у црвеној зони бити у опасности од смрти, а свако у жутој зони ризикује „опекотине коже и тешко оштећење плућа“. Упркос томе, компанија је обећала да ће становницима надокнадити само по 1.000 долара „за непријатности“, уз надокнаду трошкова евакуације.

Критичари тврде да је прави мотив био једноставно да се стаза очисти што је пре могуће, како би се место инцидента деконтаминирало на одговорнији начин, као и да је зона евакуације коју је прогласио републикански гувернер Мике ДеВине, 1,6 километара дуга и 3,2 километара широка, била је премала с обзиром на опасност. Око 5.000 људи добило је наређење да се евакуише, али им је у међувремену дозвољен повратак.

Гувернер и ЕПА: Нису откривена „никаква забрињавајућа“ очитавања квалитета ваздуха и воде
Гувернер Пенсилваније Џош Шапиро, рекао је прошлог понедељка да је контролисано изгарање хемикалија прошло „како је планирано“ и да нису откривена „никаква забрињавајућа“ очитавања квалитета ваздуха и воде.

„Надгледање ваздуха од гашења пожара није открило било какав ниво забринутости (загађења) у заједници који се у овом тренутку може приписати инциденту“, саопштила је ЕПА, што је изазвало неверицу међу многим становницима источне Палестине и околног подручја. Питају се, са добрим разлогом, да ли су пламенови који избијају из преврнутих вагона и густи црни дим који куља данима заиста безопасни као што се представља.

„Могли смо да видимо облак дима како се диже и долази до нас. Очи су нам гореле, осећала сам то на свом лицу“, рекла је за НБЦ Лиза Мари Сопко, власница оближњег ранча у Пенсилванији. А Андрев Велтон, професор заштите животне средине и еколошког инжењерства на Универзитету Пурдуе, упозорио је да је могуће да су, „када су спалили материјале, створили друге хемикалије“ које ЕПА није тестирала.

А његов колега са Универзитета, Курт Роадс, инжењер заштите животне средине, рекао је да је на скали од 1 до 10, за оне који живе у тој заједници, опасност „близу 10“. Он је упозорио да ће се последице осећати још годинама јер ће хемикалије доспети у подземне воде.

Чернобиљ је у почетку био заташкан
„Ако сте икада запалили пластику у свом дворишту и добили тај црни дим? То је било то. Био је црн, стварно црн. Могло би се рећи да је мирис хемикалија. Пекло вас је у очима. Могло је бити јако лоше ако сте се налазили низ ветар“, испричао је Џејмс Фигли за Би-Би-Си. Локалне здравствене власти саопштиле су да су послале узорке воде на тестирање у сарадњи са ЕПА, али да налази још нису потпуни.

Подсетимо, катастрофа која се догодила у нуклеарној електрани Чернобиљ у Украјини, односно тадашњем Совјетском Савезу 1986. године, била је последица низа безбедносних пропуста, а комунистичке власти су прво покушале да је прикрију, због чега је много више људи било изложено радиоактивном загађењу него што би иначе био случај.

Тридесетак ватрогасаца и радника у постројењима умрло је од акутне болести у недељама након експлозије реактора, а СЗО процењује да је зрачење дугорочно изазвало око 4.000 додатних смртних случајева од рака.

На крају је из оближњег Припјата трајно евакуисано 350.000 становника, који је још увек град духова. Совјетске власти су евакуисанима обезбедиле нове домове, што неки конзервативци сада упоређују са недостатком организоване евакуације у Охају.

Извор: Мондо