Србија

ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ! На 10 локација у Србији налазе се ОТРОВНЕ ЧЕСТИЦЕ!

Фото: Pixabay.com

На неколико хиљада локација широм Европе пронађене су токсичне честице из „неуништивих хемикалија“. Опасни загађивачи су регистровани и у Србији, и то на више од 10 локација. Три локације се налазе у Београду, а једна од њих је Ада Циганлија.

Како су научна истраживања показала ови загађивачи најчешће преко детерџената улазе у воду и земљиште, а касније природним следом догађаја у производе широке потрошње. Називају их и полифлуороалкилним супстанцама (ПФАС), пише Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заправо то је „породица честица“ којих има око 10.000. Два ПФАС-а су посебно опасна, јер су повезана са низом здравствених проблема. Први је ПФОА који може да изазове рак бубрега и тестиса, болест штитне жлезде, улцерозни колитис, високи холестерол и хипертензију.

Други је ПФОС повезан са репродуктивним, развојним, болестима јетре, бубрега и штитне жлезде. На нижим нивоима ПФАС је повезан са имунотоксичношц́у. Супстанце су пронађене на око 17.000 локација широм Европе. Од тога, ПФАС је откривен у високим концентрацијама од више од 1.000 нанограма по литру воде на око 640 локација и изнад 10.000 нг/л на 300 локација.

„Оволика концентрација ме брине, ризикујете да стока добије приступ тим водама и да њу после конзумирају људи“, рекао је професор Криспин Хелсел, хемичар за животну средину са Универзитета Ланчестер.

Истраживање је показало да је у Белгији загађење највеће.

Људима који живе у кругу од 15 километара од локације речено је да не једу јаја положена у баштама и да избегавају домац́е поврц́е. У међувремену, 70.000 људи који живе у кругу од пет километара добили су инструкције да изваде крв како би се утврдило присуство ПФАС.

Агенција за животну средину признала је да је ПФОС – познат као токсичан за рибе и друге водене животиње – свеприсутан у животној средини и да ц́е присуство ПФОС у рекама значити да многе нец́е испунити стандарде квалитета воде до 2039. године.

Европска агенција за хемикалије каже да ц́е око 4,4 милиона тона ПФАС завршити у животној средини у наредних 30 година уколико се не предузму неопходне мере.

 

 

Извор: Курир