Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Ако САД нападне следи тотални рат, ни Вашингтон неће бити поштеђен

Иранске дипломате упозориле су да би америчка војна акција против њихове земље ризиковала покретање отвореног рата, наводи Њузвик.

Коментари долазе усред спекулација о могућој умешаности Вашингтона у недавни напад дроном на иранску војну фабрику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Употреба војне опције на било ком нивоу значи улазак САД у рат“, рекла је стална мисија Техерана при УН за Невсвеек у понедељак. Иран тренутно сматра да је таква могућност слаба, наводи се у саопштењу.

Додаје се, међутим, да ће, ако „САД направе погрешне прорачуне и започну рат“, последице бити озбиљне по регион и шири свет, а сносиће их и Вашингтон.

Коментари су уследили након напада на објекат иранског министарства одбране у централном граду Исфахану у суботу увече. Неколико новинских кућа, укључујући „Wалл Стреет Јоурнал“ и „Јерусалем Пост“, објавило је да је Израел започео напад из Ирана. У нападу су наводно учествовала три мала дрона са експлозивним набојима.

Израел обично нити потврђује нити негира тврдње о операцијама против Ирана, иако се сумњичи за инсценирање бројних саботажних напада и убистава иранских званичника и научника.

У арапским медијима се првобитно спекулисало да су експлозије у Исфахану резултат операције америчког ваздухопловства. Портпарол Пентагона Патрик Рајдер је касније изјавио да америчке снаге нису биле укључене у напад, али је одбио да даље коментарише.

Ирански званичници нису приписивали кривицу ниједној страни и тврдили су да је напад проузроковао минималну штету на крову зграде, супротно тврдњама о великом успеху које је објавио Јерусалем Пост.

У међувремену, помоћник украјинског председника Владимира Зеленског је наговестио да је његова земља можда умешана. Кијев је оптужио Иран да испоручује Русију муницијом која се лелуја за њену војну операцију у Украјини, што су Техеран и Москва демантовали.

Михаил Подолиак је твитовао да је „ратна логика неумољива и убилачка“ и да је Украјина „упозорила“ Иран. Помоћник Зеленског је раније позвао на нападе на Иран због његове наводне помоћи Русији. Иранско министарство спољних послова позвало је отправника послова Кијева у знак протеста због Подолиакових изјава.

Извор: Б92

Ознаке