Свет

КРЕЋЕ СУКОБ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА? КИНЕСКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ НАД АМЕРИКОМ!

Америчко министарство одбране саопштило је да су раније уочена четири кинеска шпијунска балона изнад САД.

Америчко министарство одбране саопштило је да су раније уочена четири кинеска шпијунска балона изнад САД и да су прелетали изнад локација које су биле од интереса за Кину, не спомињући да ли су кинески балони летели и изнад америчких војних база.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Блинкеновим речима, са Столтенбергом су вођени разговори о системским тактичким изазовима које Кина поставља пред Северноатлантску алијансу. САД су обориле у суботу наводни шпијунски кинески балон који је летео изнад америчке територије.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је у среду, на конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, да су Сједињене Америчке Државе са десетинама земаља широм света поделиле информације о кинеском шпијунском балону обореном у суботу изнад територијалних вода САД у Атлантику, код обала Јужне Каролине.

Пентагон је у четвртак саопштио да је америчка војска открила кинески балон за надзор на великој висини изнад континенталног дела САД.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова саопштио је у петак да је балон цивилни и да се користи у метеоролошке и друге научне сврхе, као и да је непланирано скренуо са предвиђеног курса.

 

 

 

Извор: Srbija Danas