Свет

НАТО РАСПОРЕЂУЈЕ РАКЕТЕ ПО ЕВРОПИ! У марту можемо да очекујемо ОВО!

Фото: Јутјуб

Системи противваздушне одбране савезника из НАТО-а могли би да буду распоређени у Словачкој, а тренутно распоређени системи Патриот неће отиц́и пре него што буду први замењени, изјавио је данас словачки министар одбране Јарослав Нађ.

Он је говорио током дебате у словачкој скупштини о предлогу споразума о присуству страних оружаних снага држава НАТО на тлу Словачке, када је објаснио да дозвола за присуство страних војника у Словачкој треба да буде проширена на оружане снаге свих земаља НАТО, а да број до 3.000 војника остане исти, пренео је ТАСР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током марта очекујемо одлазак Патриота који је обезбедио САД“, рекао је Нађ и додао да се до тада очекује да ће систем ПВО из Италије бити постављен као замена.

Циљ закона је да се убрза способност реаговања и олакша замена контингената.

Посланик и председник странке Смер – социјалдемократија Роберт Фицо захтевао је информације о стању војне опреме у Словачкој и заштити ваздушног простора Словачке.

Фицо је питао о стварном техничком стању ПВО система С-300 који је Словачка послала Украјини, јер је желео да зна како је могуће да систем помаже у одбрани Украјине када га је Министарство одбране назвало неоперативним.

Он је такође захтевао да сазна право стање заштите ваздушног простора Словачке, уколико буду уклоњене две постојеће батерије противваздушне одбране и колико дуго ће словачки ваздушни простор бранити пољски и чешки авиони.

Поред тога, Фицо је питао када ће пошиљка од 14 тенкова Леопард из Немачке бити испоручена у Словачку, због замене пешадијских војних возила поклоњених Украјини, као и да ли ће ти тенкови морати на ремонт.

 

 

 

Извор: Ало